Amsterdam verstevigt duurzaamheidsambities

vrijdag 18 februari 2022

V.l.n.r: Gerard Slegers, Claudia Zuiderwijk en Egbert de Vries

De ambities om het Amsterdamse binnenstedelijk vervoer emissievrij te maken per 2025 lagen er al, maar nu gaan de gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en GVB die opgave samen aanvliegen. Daartoe ondertekenden zij een intentieovereenkomst.
Gerard Slegers (vicevoorzitter Vervoerregio Amsterdam), Egbert de Vries (wethouder verkeer en vervoer gemeente Amsterdam) en Claudia Zuiderwijk (algemeen directeur GVB) ondertekenden de intentieovereenkomst Zero Emissie Transitie Amsterdam op 17 februari 2022.

Scherpere ambities

Van aanbesteding tot aanschaf en de eventueel benodigde aanpassingen in de openbare ruimte tot  de inspanning om voor de medebekostiging van deze transitie om de beschikbare subsidies op Europees en landelijk niveau zoveel mogelijk te benutten: de instroom van de elektrische bussen in dit concessiegebied, koppelt de drie partijen aan elkaar.

Hierbij werken de partijen samen aan het in kaart brengen van de meest geschikte locaties voor laadinfrastructuur. Een uitdaging want, de beschikbare capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de regio en de beschikbaarheid van ruimte zijn beperkt. Daarom concentreert de zoektocht zich naar locaties op bestaande busstations en de directie omgeving daarvan. Waar mogelijk wordt het realiseren van laadlocaties gekoppeld aan overige verbeteringen in de openbare ruimte. 

Reacties

Egbert de Vries, wethouder Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit gemeente Amsterdam: “Het is de ambitie van de gemeente Amsterdam om in 2025 binnen de ring A10 uitstootvrij te zijn voor vracht,- en bestelwagens, taxi’s, touringcars en ook ov-bussen. Kennisuitwisseling op onderwerpen als energievoorziening, locaties en logistieke vraagstukken is nodig om de transitie succesvol te laten verlopen”. 

Gerard Slegers: “Met deze ondertekening werken we als Vervoerregio verder aan onze duurzaamheidsambitie. De ambitie is als gevolg van de coronapandemie aangescherpt. Investerend de coronacrisis uit betekent dat wij duurzame investeringen naar voren halen om het ov in 2025 – in plaats van in 2030 – emissievrij te laten rijden. Constructieve samenwerking met de betrokken partners in de regio is van groot belang om gezamenlijke ambities te behalen, dat geldt ook voor de Zero Emissie Transitie concessiegebied Amsterdam”.

“Een schone en uitstootvrije bussenvloot draagt bij aan een bereikbaar en leefbaar Amsterdam en  daar wil GVB aan bijdragen”, vertelt Claudia Zuiderwijk, algemeen directeur GVB. Zuiderwijk: “De elektrische bussenvloot wordt in zes batches aangeschaft. Op het moment van ondertekenen van de intentieovereenkomst rijden 44 eerder in gebruik genomen elektrische bussen (twee batches) al geruime tijd rond. De derde batch (31 bussen) wordt naar verwachting zomer 2022 in gebruik genomen. De vierde batch in de tweede helft van 2023 en in 2025 beogen we een volledig elektrische bussenvloot te hebben".

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Lopen en fietsen zijn veel duurzamer wijzen van vervoer dan het OV. Lopen is veruit de duurzaamste: geen inzet van grondstoffen en fossiele energie en minste ruimtebeslag (per reizigerskilometer). Om OV een volwaardig alternatief te laten vormen voor de auto zijn ook het voor- en natransport, dat vooral te voet en per fiets plaatsvindt, van groot belang. Laat nou net op het loopvlak de gemeente Amsterdam het afweten door het beleidskader Ruimte voor de Voetganger na twee jaar proceduretijd alsnog in te trekken. Emissievrij openbaar vervoer is nog heel iets anders dan duurzaam vervoer, tenzij je duurzaamheid heel eng opvat, wat bij duurzaamheid nou juist niet de bedoeling is. Dan gaat het zowel om People, Planet als Prosperity en om het voorkomen van afwenteling en ruimte en tijd.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.