Anke Bergmans: Wat vinden ANWB-leden?

dinsdag 16 februari 2016
timer 5 min
Anke Bergmans, Blauw Research stelde de volgende vraag aan leden van het Denk-mee-met-de-ANWB-panel: We zouden dus best vaker kunnen lopen. Wat vindt u?

Vraag aan ANWB-leden:
Eigenlijk is lopen belangrijk, zonder dat we dat echt beseffen. In bijna 20 procent van de gevallen is lopen de hoofdvervoerswijze. In belangrijke mate voor boodschappen/winkelen of meer recreatief, gewoon om te wandelen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat lopen ook vaak verbonden is aan ander vervoer; je loopt vaak naar een bushalte of station, naar de fietsenstalling of van/naar de parkeergarage. Toch wordt zelfs voor de korte ritten vaak nog de auto gebruikt. Actief vervoer (fietsen en lopen) staat daarom terecht in de belangstelling. Vooral geldt dat voor het gebruik van de fiets. Dat groeit ook. In sommige gevallen zo erg dat het succes een probleem wordt (fietsfiles, fietsparkeren). Gebruik van de fiets groeit niet alleen ten koste van de auto of het openbaar vervoer, maar soms ook ten koste van het lopen. Terwijl lopen zo positief is. Het is gezond, duurzaam, goedkoop en bovenal, meer mensen op straat maakt de omgeving aantrekkelijk. Het is de beste methode om dorp en stad te beleven én om anderen te ontmoeten. We zouden dus best vaker kunnen lopen. Wat vindt u?

Reactie:
65 leden van het Denk-mee-met-de-ANWB-panel reageren alsvolgt: Zij zijn erg verknocht aan hun fiets. Wandelen is prima in het weekend in het bos of om een frisse neus te halen, maar voor een rit van A naar B hebben andere vervoermiddelen de voorkeur.

Wandelen is leuk als je met de auto naar het bos of de binnenstad bent gereden en daar lekker op je gemak weer eens gaat wandelen

De grootste bezwaren zitten in de tijd die het kost. Vooral in deze tijd waarin mensen gehaast leven, zullen weinigen lopen verkiezen boven de snellere fiets. In buitengebieden is lopen naar een bestemming helemaal geen optie, omdat men daar vaak minstens 5 km moet afleggen.

Lopen schiet niet erg hard op en zeker niet in landelijke gebieden; het duurt vaak te lang voordat je je doel hebt bereikt. De beloning voor lopen i.p.v. fietsen is een betekenisvolle bijdrage aan een goede gezondheid, grotere kans op intermenselijke contacten, maar deze winsituatie lijkt in de huidige tijd van grote haast niet haalbaar.

En als de afstand al binnen de voetgangersradius van maximaal 2 km is, dan is het sjouwen met boodschappen of spullen vaak een drempel. 

Het duurt mij te lang voor ik van a naar b ben. Daarnaast kan ik de fiets voor de deur van de bestemming zetten en mijn fietstas voldoen met boodschappen. Die ga ik toch echt niet dragen en meesjouwen, wat zou moeten als je loopt.

vind ik het een beperking dat je niet zoveel kan meenemen te voet. De heenweg is dan prima te doen maar de terugweg niet.

Enkele leden die wel regelmatig wandelen, merken op dat er in het verkeer weinig ruimte is voor de wandelaars; in steden staan de stoepen vaak vol met terrassen, reclameborden en fietsen. Buitenaf zijn er soms wel fietspaden maar geen voetgangersgebieden, waardoor men de fietser in de weg loopt.

Als je veel loopt merk je ook dat er steeds minder met wandelaars rekening gehouden wordt. Zeker in de stad of dorp. Wel overal fietspaden, maar geen ruimte om te lopen.

 

Enkele leden zien wel de voordelen van lopen in; omdat je niet zo op het verkeer hoeft te letten, zie je veel meer van je omgeving.

Hoe kunnen we lopen stimuleren?
Een van de leden merkt op dat de inrichting van de stad niet altijd aansluit bij de huidige manier van verplaatsen. Als lopen gestimuleerd wordt, zal de infrastructuur hier in mee moeten veranderen door bijvoorbeeld de aanleg van duidelijke wandelpaden. Een van de leden pleit voor een duidelijker bewegwijzering in grotere steden bijvoorbeeld met het ziekenhuis-systeem van gekleurde lijnen en voor de aanleg van duidelijk herkenbare vlakke voetpaden. Maar ook zullen de winkels meer in de wijken terug moeten komen, zodat afstanden kleiner worden.

 

De infrastructuur gaat niet zo snel mee met de wens van de maatschappij. Dus problemen overal. Parkeerplaatsen te kort, fietspaden te weinig en straks als we gaan lopen ook voor de stoep onvoldoende plaats. In nieuwbouwwijken is de stoep eigenlijk al bijna verdwenen en moet je laveren tussen de auto's door. We moeten dus eigenlijk de steden herontwerpen. 

 

Ook komen er tips voorbij die de praktische drempels kunnen wegnemen. Het meenemen van boodschappen is een grote drempel. Een van de leden kwam met een tip om kortingskaartjes voor het OV aan te bieden zodat men te voet naar het centrum kan gaan en met de boodschappen in de bus terug. Een andere suggestie was het plaatsen van kluizen in de stad waar je je inkopen kort kunt bewaren, zodat je deze niet de hele weg hoeft mee te nemen.

            Als er onderweg meer bankjes staan om even te rusten of te genieten van de omgeving             maakt het wandelen aantrekkelijker.
            Als er een speciale boodschappenrugtas ontworpen zou worden, wordt het makkelijker             om de benenwagen te nemen. De rugtassen bij mij in huis zijn te smal, te slap of te      klein voor boodschappen (met een aantal melkpakken/flessen/broden etc.).

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden