Antwerpen bouwt langst gekromde brug ter wereld

donderdag 15 mei 2008
timer 3 min

Als een gespannen boog. Zo welft anno 2013 de 'Lange Wapper' zich over een lengte van 1953 m over en langs de Antwerpse haven. Het moet daarmee de langste gekromde brug ter wereld worden die qua schoonheid wil wedijveren met de Sunshine Skyway Bridge in Florida, de Central Artery Bridge in Boston of - dichter bij huis - de Erasmusbrug in Rotterdam.

Functionaliteit en vormgeving dienen hand in hand te gaan bij het megaproject van de zogenaamde Oosterweelverbinding die totaal een kleine 10 km beslaat. Behalve uit de Lange Wapper bestaat dit nieuwe tracé uit een nieuwe Scheldetunnel van 2180 m lengte. Brug, tunnel en aansluitende infrastructurele werken moeten korte metten maken met de verkeersmisère rond de inmiddels 40 jaar oude Kennedytunnel.
Totaal kost de Oosterweelverbinding 1,85 miljard euro. Via een PPP-constructie en tolgeldheffing moet de financiering worden zekergesteld. Gerekend wordt met jaarlijkse tolopbrengsten van 200 miljoen euro. Aan publieke zijde tekent de Beheermaatschappij Antwerpen Mobiel (opgericht door de Vlaamse deelregering) voor realisatie van het 'Masterplan Antwerpen'. Behalve voor autoverkeer dient dit plan ter verbetering van tramverbindingen en betere voetgangers- en fietsfaciliteiten. Aan private zijde staat als reeds geselecteerde 'voorkeursbieder' de gelegenheidscombinatie Noriant gereed. Daarin werken bouwers CFE, Besix, Cordeel, Dredging International, Van Wellen, Eurovia, Victor Buyck en Fabricom GTI samen.
De Lange Wapper geldt als kroonjuweel van de serie infraprojecten die bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in Antwerpen dienen zeker te stellen. In het stadssilhouet, nu nog gedomineerd door de 123 m hoge Lievevrouwetoren, verrijzen op een afstand van ongeveer 600 m twee 150 m lange masten die elk 8,8° naar het noorden afhangen. Zij dragen aan tuikabels de dubbeldeksbrug. 'Boven' (voor het verkeer richting Frankrijk) en 'onder' (richting Nederland) zijn vier rijstroken beschikbaar.
In het ontwerp van architectenkantoor Ney & Poulissen overspant de Lange Wapper (de naam is overigens ontleend aan een populaire mythologische figuur uit de legende van Antwerpen) op de rechter Schelde-oever een deel van het havengebied. Een gelijkvloerse oplossing zou de revitalisatie van dit voorheen verloederde gebied dwarsbomen en stedelijke zones isoleren. Een mooie, lichtgeconstrueerde stalen brug moet passen bij de ontwikkeling van het gebied. Enkele lichte krommingen in het stalen gevaarte maken een panoramische blik mogelijk.
De Oosterweelverbinding geldt als sluitstuk van de Antwerpse ring. Voor de Kennedytunnel wordt in elk geval de dagelijkse druk op de ketel weggenomen. Ontworpen voor 65.000 motorvoertuigen per dag, heeft deze Scheldepassage dagelijks nu al meer dan het dubbele te verstouwen. Tegelijk moet de nieuwe brug/tunnelcombinatie meer dan nu het internationale en bestemmingsverkeer uit elkaar houden. De bouw start eind dit, begin volgend jaar. Begin 2013 moeten brug en tunnel voor het verkeer kunnen worden opengesteld.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.