Antwerpen investeert in railterminal Sittard-Geleen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een groep van drie bedrijven waaronder de Haven van Antwerpen, gaat een railterminal aanleggen op Chemelot, het chemieterrein bij Sittard. De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen hebben afspraken gemaakt over de verbetering van spoorontsluiting. Er komt een nieuwe geëlektrificeerde zuidelijke spoorontsluiting die 25 miljoen euro gaat kosten.

Economisch haalbaar

De investering in de Railterminal Chemelot (RTC) bedraagt 28 miljoen euro. Op de railterminal worden containers met niet-gevaarlijke stoffen op of van de trein geladen. De initiatiefnemers van de railterminal (Meulenberg Transport, Ewals Intermodal en Haven Antwerpen, verenigd in een joint venture) concluderen dat met de toezeggingen van twee strategische klanten, SABIC en DSM, de railterminal economisch gezien haalbaar is.

 

‘Hinterland’ erbij betrekken

Volgens woordvoerder Paul Cornelissen ziet de haven van Antwerpen dit deel van Limburg als ‘hinterland’. Met de komst van de railterminal kunnen containers die in Antwerpen aankomen op de trein worden gezet en bij de nieuwe railterminal worden geopend of verder doorgevoerd naar bijvoorbeeld het Ruhrgebied. Cornelissen: ‘Antwerpen wil hier graag vaste voet hebben, men gelooft in deze regio.’

Met de komst van de RTC neemt het treinverkeer op de enige spoorontsluiting van Chemelot op het hoofdspoor verder toe. Deze noordelijke ontsluiting loopt langs Mauritspark en is niet geëlektrificeerd. Treinen die naar het zuiden gaan, moeten eerst naar station Sittard, waar de locomotief gewisseld kan worden. Daarom is een goede nieuwe – zuidelijke – spooraansluiting noodzakelijk.

 

Investeringen van rijk, gemeente en bedrijfsleven

De Provincie Limburg heeft over de benodigde investering van in totaal 25 miljoen, overeenstemming bereikt met rijk, gemeente en bedrijfsleven. Het rijk (ministerie van I&M en ministerie EL&I) betaalt 7,5 miljoen, de gemeente Sittard-Geleen 6,5 miljoen, de Provincie Limburg 6 miljoen en het betrokken bedrijfsleven 5 miljoen.  Naast de nieuwe aansluiting op het hoofdspoor en de elektrificatie ervan, gaat het ook om de aanleg van twee opstelsporen.

 

Mogelijkheden bedrijventerrein

De gemeente Sittard-Geleen is blij met de ontwikkelingen. Bestuursondersteuner Maarten de Kever: ‘Het op orde brengen van de logistiek zorgt ervoor dat bestaande bedrijven beter verankerd zijn in de regio en voor nieuwe bedrijven worden we aantrekkelijker.’

De buurt Mauritspark, waar men al langer overlast heeft van de activiteiten in en rond Chemelot, zal nu worden aangepakt. Met behulp van FES-gelden (Fonds Economische Structuurversterking) wordt begonnen met de verwerving van de woningen in Mauritspark. Uiteindelijk zal het gebied bedrijventerrein worden.

 
Auteur: Eveline Korving

De sporen op de voorgrond liggen er nog. Links, waar op de foto nog gebouwen en een barak staan, komt de railterminal te liggen. Op de achtergrond ligt Geleen. (Foto: Gemeente Sittard-Geleen)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.