ANWB leden over energie en elektrisch rijden

dinsdag 7 maart 2023

Elektrisch rijden is aan een opmars bezig. Steeds meer zakelijke en particuliere automobilisten wagen de overstap. Hoewel het nu nog een beperkte groep is - momenteel 3,7 procent van het wagenpark - is de trend duidelijk: batterij-elektrische auto’s worden de nieuwe norm en auto’s met verbrandingsmotoren verdwijnen langzaam uit het straatbeeld. Hoe kijken ANWB-leden naar deze ontwikkeling?

Dit artikel verscheen eerder in Verkeerskunde #1 2023. Meer lezen? Ga naar onze digitale bibliotheek.  

ANWB is met haar leden uit het ‘Denk mee met de ANWB’ panel in gesprek gegaan over elektrisch rijden en over de energievoorziening die hierbij komt kijken. Immers, tanken wordt elektrisch laden, en dit betekent een andere manier van gebruiken. Het liefst zo makkelijk, goedkoop en groen mogelijk, zeggen de leden.

Interessant voor huiseigenaren met oprit en zonnepanelen

Heb je een eigen huis met oprit? En ook zonnepanelen op het dak? Dan is de kans groot dat je interesse hebt om over te stappen op een elektrische auto. Niet zo gek, want als je deze gelukkige situatie hebt, kun je voordelig je eigen (opgewekte) stroom laden en heb je weinig last van gebrekkige openbare laadinfrastructuur en hoge tarieven.

Autobatterij voor tijdelijke energieopslag

We hebben de volgende stelling voorgelegd: ‘Als ik een elektrische auto zou hebben, zou ik de batterij in mijn auto willen gebruiken om ook ’s avonds mijn eigen zonne-energie te gebruiken’. Van de deelnemers is bijna de helft het eens met deze stelling. Onder mensen die inmiddels elektrisch rijden is dit percentage met 63 procent aanzienlijk hoger.

Tot 2025 kun je via de salderingsregeling het energienet gebruiken als opslag voor zonne-energie die je niet direct gebruikt. Als deze gunstige regeling is afgelopen moeten er andere oplossingen worden gezocht om je energie op te slaan en later te kunnen gebruiken. De autobatterij lijkt daarbij de beste papieren te hebben - en dat opent een heel nieuwe wereld.

Dynamische energiecontracten

Stel, de batterij van je elektrische auto kan worden gebruikt als opslag voor je zonne-energie om later te gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook met goedkope energie van het stroomnet. Sinds kort is ANWB actief als energieleverancier, met een simpel concept: de ANWB levert stroom tegen dynamische inkoopprijzen. Wanneer er veel zon of wind is ontstaat er een overschot aan (groene) energie en is de stroomprijs laag. Vallen zon en wind weg en worden fossiele bronnen gebruikt voor energieproductie dan is de prijs vaak hoog. Vraag en aanbod resulteren dus in verschillende uurtarieven. Met een dynamisch energiecontract heb je dus elk uur een ander tarief. Kun je flexibel omgaan met energiegebruik, dan kan dit veel voordeel leveren.

We hebben de leden gevraagd hoe zij aankijken tegen dynamische energiecontracten. De meningen lopen flink uiteen:

- “Een dynamisch energiecontract in combinatie met een elektrische auto en geen zonnepanelen (want appartement), is een no-brainer.”

- “Je moet maar net alles aan kunnen zetten op de goedkoopste momenten. Wij zouden liever goedkopere opslagbatterijen zien zodat je je eigen stroom op andere momenten kunt gebruiken. Gebruik vanuit je auto is leuk maar dan moet die auto eerst worden aangeschaft.”

Dynamische energiecontracten spannend maar lucratief

Uit de reacties blijkt dat mensen het principe van dynamische tarieven begrijpen maar het tegelijkertijd ook spannend vinden. Begrijpelijk, want de meeste Nederlanders hebben maar weinig mogelijkheden om hun energievraag te verleggen. Koken doen we toch meestal rond een uur of zes. Maar voor mensen met flexibele energieverbruikers is het al snel interessant. Een auto kan zonder probleem ‘s nachts laden als de prijs lager ligt. Flexibiliteit is hierbij het sleutelwoord. Want wat als je een week aan stroom naar ‘binnen’ kunt halen op een moment dat de prijs bijna nul is en je deze stroom de hele week kunt gebruiken als de tarieven hoog zijn?

Autobatterij inzetten, snel regelen

Technisch gezien kun je nu al het batterijpakket van de elektrische auto benutten om stroom tijdelijk in op te slaan en terug te leveren aan huis of stroomnet. Maar autofabrikanten ondersteunen dit nog mondjesmaat en er is nog belemmerende wetgeving. Zullen we dat, in het belang van de energietransitie en de kosten voor mobiliteit en energie, snel met elkaar gaan regelen?

Dit artikel verscheen eerder in Verkeerskunde #1 2023. Meer lezen? Ga naar onze digitale bibliotheek.  

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.