ANWB werkt aan robuustheidtools voor gemeenten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Zelfs in een zomer met historisch lager filecijfers staat het verkeer regelmatig vast als gevolg van incidenten. Daaruit blijkt dat er nog steeds onvoldoende mogelijkheden zijn om het verkeer in beweging te houden. Ook blijven reistijden daardoor onbetrouwbaar. De ANWB roept gemeenten en politieke partijen op om werk te maken van een robuust wegennet in de aanloop naar gemeenteraadsverkiezingen. De tools zijn voorhanden: een visie , een game , een filmpje en binnenkort ook een handleiding voor wegbeheerders om zelf een regionale robuustheidsstudie te doen.

In 2008 berekende TNO in opdracht van de ANWB de mogelijkheden om te komen tot een robuuster wegennet. En die zijn er. Allerlei slimme en relatief goedkope ingrepen kunnen een regionaal wegennet sterk verbeteren. Voor de regio Den Haag-Rotterdam geeft de ANWB nu concrete voorbeelden.

Knooppunt Gouwe
Zo zou een nieuwe verbinding in de oksel van knooppunt Gouwe het bijvoorbeeld mogelijk maken dat verkeer vanaf de A20 direct richting Den Haag kan en vanaf de A12 vanuit Den Haag direct richting Rotterdam indien er een incident is op de A13 of A4. Ook kan het onderliggend wegennet, bijvoorbeeld de N470 (Delft-Zoetermeer) een grotere rol spelen als deze bestaande verbinding tussen Rotterdam en den Haag een opwaardering krijgt. Dat geldt ook voor de veilingroute door het Westland. Daarnaast is er winst te behalen door de overstapmogelijkheden van auto op trein of tram te verbeteren met nieuw aan te leggen P+R stations in de regio. Bijvoorbeeld in het Forepark aan de A12 en A4 vlak voor Den Haag .

Handleiding
Laurens Ivens van de ANWB ontwikkelde met TNO een game  voor wegbeheerders om de mogelijkheden van robuustheid te ontdekken. Nu werkt hij aan een handleiding voor wegbeheerders om zelf een robuustheidstudie te doen. Op de ANWB-site is een speciale robuustheidspagina  te raadplegen. Hier is ook de visie op een robuust wegennet te vinden.

ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.