ANWB wil uniforme markering voor 2010

donderdag 28 april 2005
timer 1 min

Wegbeheerders moeten voor 2010 zorgdragen voor uniforme belijning op de wegen buiten de bebouwde kom. In een brief aan minister Peijs roept de ANWB op tot verkorting van de tot nu toe gehanteerde overgangstermijn naar ‘essentieel herkenbare’ markering van 10 tot 15 jaar. In deze periode worden weggebruikers ongewenst geconfronteerd met ‘oude ‘en ‘nieuwe’ markeringen, aldus de bond.

Uit onderzoeken die de ANWB in de afgelopen twee jaar uitvoerde met ongeveer 500 leden, blijkt de omvangrijke variatie in belijning van wegen een van de grootste struikelblokken te zijn bij het bepalen van de juiste snelheid. Dat leidt tot verwarring en daardoor tot onveiligheid.
In de verkeerswereld is inmiddels overeenstemming bereikt over een uniform markeringsregime van drie typen wegen, te weten de erftoegangswegen (ETW) met een snelheid van 60 kilometer per uur, de gebiedsontsluitingsweg (GOW) waar 80 kilometer per uur de limiet is en de stroomweg (SW) waar 100 kilometer per uur gereden mag worden.
Voor de uitvoering verwachten de betrokken wegbeheerders, vooral om financiële redenen, nog 10 tot 15 jaar nodig te hebben om dit eindbeeld te realiseren. Dat vindt de ANWB niet alleen onveilig, maar staat ook een zinvolle en effectieve communicatie met de weggebruikers over de gewenste snelheid in de weg.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.