Arriva/NoordNed upgraden spoorvervoer in het Noorden

donderdag 31 maart 2005
timer 3 min

De provincies Fryslân en Groningen gunnen de noordelijke treindiensten voor de komende vijftien jaar aan de combinatie Arriva/NoordNed uit Heerenveen. Zodra het rijk, naar verwachting in december, de treindienst Leeuwarden-Groningen overdraagt aan de twee provincies, gaat de concessie voor het noordelijke treinnet van start.

Deze regionale treinconcessie bestrijkt naast de lijn Leeuwarden-Groningen de verbindingen Leeuwarden-Stavoren, Leeuwarden- Harlingen Haven, Groningen-Delfzijl, Groningen-Roodeschool en Groningen-Nieuweschans-Leer. Uit de Europese aanbesteding waarop twee partijen inschreven, kwam de combi Arriva/NoordNed als beste uit de bus. Met een innovatief concept wil de vervoerscombinatie het treinvervoer in Fryslân en Groningen een moderne, veilige, comfortabele en toegankelijke functie geven. Daarvoor zal al het oude treinmaterieel eind 2007 zijn vervangen door nieuw materieel. Reizigers in een rolstoel kunnen deze treinen zelfstandig in- en uitrijden en zelfs gebruik maken van een rolstoeltoegankelijk toilet. De vloerhoogte van de treinen zijn dan ook op perronhoogte. De sociale veiligheid wordt gewaarborgd door camera’s in alle treinen en een noodknop naast iedere deur, waarmee de reiziger direct contact krijgt met de bestuurder. Verder zal het materieel transparant zijn, met grote ramen en tussenwanden van beveiligd glas. Verhoogd comfort wordt aangeboden in de vorm van stiltecoupés, terugkeer van het kopje koffie. Maar ook in de vorm van aansluiting bij de OV-chipkaart vanaf 1 januari 2006, invoering van een dal-urenkorting van 10 tot 30 procent, speciale arrangementen voor mensen die de fiets meenemen in de trein, uitbreiding van de OV-fietsuitgiftepunten en treintaxisystemen, actuele (reis)informatie via displays in en aan de treinen en een actuele sms-reistijdenservice.
Het aantal sneltreinen op de lijn Leeuwarden-Groningen wordt uitgebreid van 6 naar 13 in beide richtingen, zo gauw de provincies daartoe toestemming voor krijgen van ProRail. Daarmee rijdt op een werkdag tussen 07.00 en 20.00 uur, ieder uur een sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen. Verder zal er in de zomermaanden op vrijdag en zaterdag via dit traject een speciale ‘Inselzug’ rijden die reizigers vanuit het Duitse Leer rechtstreeks naar Harlingen Haven brengt met aansluiting op de boot naar Terschelling. Wanneer alle nieuwe (snellere) treinen rijden, wordt de reistijd korter en zal op een aantal tussenliggende stations vaker worden gestopt worden, namelijk op de stations Deinum, Grijpskerk en Zwaagwesteinde

Mobiel station
Een opvallende innovatieve ontwikkeling vormt het mobiele station, dat in korte tijd opgebouwd, gedemonteerd of verplaatst kan worden. Deze stations kunnen de ontwikkeling van een nieuw station of verplaatsing van een station in de praktijk toetsen. Zo kan een weloverwogen beslissing over nut en noodzaak van dergelijke infrastructurele projecten worden genomen. Verder kunnen ze worden ingezet bij evenementen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.