Arriva vervangt Wadlopers en Buffels

maandag 8 augustus 2005
timer 3 min

Een lang gekoesterde wens van de provincies Groningen en Fryslân om de dieseltreinen van het type Wadloper te vervangen door een eigentijdse variant gaat vanaf 2006 in vervulling. Arriva, winnaar van de recente aanbesteding van de noordelijke spoorlijnen, heeft 43 GTW-treinen besteld bij het Zwitserse familiebedrijf Stadler Rail Group.

De GTW is een lichtgewicht trein met tal van innovaties. Meest in het oogspringende vernieuwing is de zogeheten power car, een aparte en geïsoleerde module waar de aandrijving zich bevindt, in het midden van het voertuig. In het reizigersgedeelte dringen hierdoor nauwelijks trillingen en geluid door. Reizigers kunnen overigens door de power car van het ene naar het andere deel van de trein lopen.
Dankzij een lage vloer op perronhoogte en een automatische uitschuiftrede is de GTW als eerste trein in Nederland geheel toegankelijk voor rolstoelen zonder assistentie. De transparante indeling met hoge ramen, een glasdeur die zicht geeft op de machinist en afwezigheid van balkons, creëren een gevoel van sociale veiligheid. De stoelen staan in een coach-opstelling: de ene rij allemaal vooruit, de andere achteruit. Zo kunnen reizigers elkaar een beetje in de gaten houden. De gangpaden zijn breed, omdat de nieuwe trein 20 cm breder is dan zijn voorganger.
Naast een noodrem is er een noodknop. Deze geeft rechtstreeks telefonisch contact met de machinist. Per compartiment worden vier camera’s geïnstalleerd. Bij een melding gaat de betreffende camera versneld opnemen. Een lichtkrant in de trein geeft de reiziger actuele informatie over het eerstvolgende station, de eindbestemming, eventuele vertragingen en aansluitingen op andere treinen en bussen.
De nieuwe treinen halen een snelheid van 140 km per uur. Ze zullen daarom niet alleen de Wadlopers vervangen, maar ook de pas tien jaar oude Buffel, die tussen Leeuwarden en Groningen dienst doet als sneltrein. In een tijdsbestek van een jaar druppelt het nieuwe en reserve materieel stapsgewijs binnen. Alle oude treinen gaan dan ook terug naar het leasebedrijf NS-FSC. Of deze worden gesloopt, elders ingezet of verkocht is nog niet bekend. Technisch zijn ze in elk geval nog niet afgeschreven.

Chipkaart
Direct vanaf de start van de concessie op 1 januari 2006 voert Arriva de OV-chipkaart in. Het bedrijf heeft de opdrachtgever een chipkaartsysteem aangeboden volgens het concept ‘reizend specificeren’, waarbij passagiers door in en uit te checken de ritprijs vastleggen op zowel de anonieme als de gepersonaliseerde chipkaarten. NS gaat uit van ‘specificeren vooraf’, dus eerst een kaartje kopen bij de automaat. Dit levert dus extra handelingen op bij het overstappen op treinen van NS. Die ziet ‘reizend specificeren’ als een van de te onderzoeken varianten en kan nog niet aangeven of dit concept blijvend wordt ingevoerd. De provincie Fryslân heeft hierover een brandbrief geschreven aan minister Peijs van Verkeer en Waterstaat.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.