Atlas maakt bereikbaarheid steden inzichtelijk

donderdag 14 oktober 2021

Nederlandse steden staan voor een hele reeks aan uitdagingen. Er moeten woningen bij komen, stadscentra worden zero-emissiezones en de economie moet blijven groeien. Wat dat betekent voor de bereikbaarheid en leefbaarheid is nu inzichtelijk gemaakt in de Atlas Bereikbare Stad. 

De Atlas geeft inzicht in de huidige bereikbaarheid, de link naar de bebouwde omgeving en kan gebruikt worden om scenario’s in te toetsen. Voor beleidsmakers mobiliteit een waardevol instrument om rationele keuzes op te baseren. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder bereikbaarheid? “Met bereikbaarheid geven we aan hoe makkelijk of moeilijk we van A naar B komen”, legt Joost de Kruijf van Logistics Community Brabant (LCB) uit. Hij ontwikkelde het concept achter de Atlas Bereikbare Stad en samen met Jeroen Steenbakkers van techbedrijf Argaleo kwam het geheel tot leven. 

Waardevol voor beleidsmakers 

In de Atlas, een digitaal twin platform, is bijvoorbeeld te zien hoe goed voorzieningen als scholen of bedrijventerreinen te bereiken zijn per fiets. “De bereikbaarheid baseren we op gps-data van fietsers. Daarmee kunnen we zien hoe snel of hoe langzaam fietsers zich over de weg verplaatsen en welke routes ze kiezen. Dat kunnen we ook inzichtelijk maken voor het OV, maar daar spelen ook andere factoren een rol, zoals de wachttijd bij de halte en de kosten voor een kaartje.” Uiteraard is de score die uiteindelijk uit de data rolt niet geheel objectief. De ene fietser is de andere niet. Waar de een het prima vindt om twintig minuten te moeten trappen is dat voor een ander een brug te ver. “Dat klopt”, weet De Kruijf. “Toch zijn inzichten uit de Atlas beleidsmatig waardevol. Door de combinatie met andere databronnen ontstaat een goed beeld van het daadwerkelijke gedrag en met de opkomst van de technologie en toenemende beschikbaarheid van data, wordt het alleen nog maar beter.” 

In de Atlas kunnen beleidsmakers ook scenario’s toetsen. Met de enorme woningbouwopgave geen overbodige luxe. Het risico dat volgens De Kruijf op de loer ligt is dat al deze nieuwe duurzaam gebouwde woningen straks niet duurzaam bereikbaar zijn. Er zullen nieuwe wijken gebouwd gaan worden, wellicht ook direct voorzien van laadinfra voor elektrische auto’s, maar hoe wordt de structurele bereikbaarheid met het ov en hoogwaardige fietsinfrastructuur meegenomen? Dit kan inzichtelijk gemaakt worden met de Atlas Bereikbare Stad. Het helpt dat de Atlas niet alleen de mobiliteitsdata weergeeft, maar meteen sociaal economische gegevens eraan koppelt. “Je kunt dus zien hoeveel mensen een bepaalde bereikbaarheid treft.” 

Lees het hele artikel in Biind Magazine over Bereikbaarheid

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden