Attente trottoirtegels

vrijdag 20 november 2009
timer 1 min
Ee
Een oplichtende streep in het trottoir of een verlichte waarschuwingsdriehoek tussen de straatklinkers. Dat krijgen overstekende voetgangers binnenkort te zien in het centrum van het Duitse Bielefeld wanneer er een tram of bus nadert.

Vooral in een lawaaiige, stedelijke omgeving kunnen de LED-streep LS 1500 en het LED-paneel LP 500 de veiligheid vergroten en ongelukken voorkomen, stelt Probitron, de producent van het nieuwe LED-waarschuwingssysteem. Speciaal senioren zouden erbij gebaat zijn; zij kijken namelijk vaker naar de grond – zo blijkt uit studies – en nemen optische waarschuwingssignalen vanuit de hoogte minder snel waar.

Een noviteit? ‘Hier en daar is wel geëxperimenteerd met het aanbrengen van tuinverlichting in trottoirs’, zegt Probitron-directeur Patrick Oliver Battré. ‘Maar dit systeem is makkelijk monteerbaar met afmetingen die stroken met de normen voor bestrating. Dus, klinkers eruit, LED-systeem erin’, vat Battré samen. Daarnaast zijn de LED-lichtjes energiezuinig (24 W, 12 V DC), kennen ze een lange levensduur en zijn ze eenvoudig vervangbaar. Ook is er geen aparte besturing nodig; het systeem kan worden gekoppeld aan het bestaande beveiligingssysteem. In november treedt een eerste LED-waarschuwingssysteem in opdracht van de gemeente Bielefeld in het centrum van de stad in werking. 

 
Auteur: Joske van Lith

Oplichtende LED-verlichting in het trottoir waarschuwt bij naderende tram of bus

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.