Auto- en motorbranche ziet eerste omzetdaling sinds 2013

vrijdag 29 mei 2020

De auto- en motorbranche meldt de eerste omzetdaling sinds 2013. Dat meldt het CBS. De omzet in de branche lag in het eerste kwartaal van dit jaar 1,8 procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het ondernemersvertrouwen in de branche daalde navenant, in het begin van het tweede kwartaal naar -46,9. De importeurs boekten aan het begin van dit kwartaal maar liefst 62 procent minder omzet. 

De laatste keer dat de auto- en motorbranche te maken kreeg met een omzetvermindering in het eerste kwartaal stamt uit 2013. De omzetdaling werd mede veroorzaakt door de coronacrisis, ondanks dat de maatregelen pas in de tweede helft van maart van kracht waren.

In maart boekten importeurs al 18 procent minder omzet vergeleken met een jaar eerder. Ook de sluiting van diverse autofabrieken wereldwijd had direct invloed had op de resultaten van de Nederlandse importeurs. Toen in april ook in Nederland en omringende landen fabrieken sloten en de vraag naar auto’s verder daalde, kwam de omzet in deze branche nog verder onder druk te staan en viel die vergeleken met een jaar eerder zelfs 62 procent lager uit.

Handel en reparatie

De handel en reparatie van personenauto’s was de enige deelbranche die de omzet in het eerste kwartaal van 2020 zag groeien vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder (+ 4 procent). De verkoop van nieuwe auto’s en het onderhoud van personenauto’s liep het eerste kwartaal (ook in maart) ondanks de maatregelen nog gewoon door. De zware bedrijfsautobranche zag de krimp doorzetten, de omzet nam in het eerste kwartaal met ruim 11 procent af. De gespecialiseerde reparatiebedrijven lieten in het eerste kwartaal een omzetdaling van ruim 1 procent zien.


Flinke knauw voor ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen onder ondernemers in de autobranche was in het eerste kwartaal van 2020 al negatief (-7,6 ). Aan het begin van het tweede kwartaal laat het ondernemersvertrouwen met -46,9 echter een veel negatiever beeld zien. Voor het tweede kwartaal verwacht bijna 84,7 procent van de ondernemers een omzetafname voor de komende 3 maanden. Vorig kwartaal sprak nog 19,4 procent van de ondernemers deze verwachting uit.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden