Autokosten en agressie ergernis nummer één

donderdag 31 maart 2005
timer 3 min

Leden van de ANWB vinden niet files maar hoge autokosten, agressieve weggebruikers en het ontbreken van alternatieven voor de auto de grootste problemen die bij mobiliteit moeten worden opgelost. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de ANWB.

Bijna de helft van de ondervraagden zegt dat autorijden duur is (47 procent, 63 procent spreekt de stelling tegen dat autorijden goedkoop is), 65 procent zegt dat weggebruikers agressief zijn en 45 procent meent dat er geen alternatieven zijn voor de auto.
De ondervraagden vinden dat deze drie problemen prioriteit bij de aanpak moeten hebben.
Zo’n 35 procent heeft zelf een probleem met files en 60 procent denkt dat er andere weggebruikers er een probleem mee hebben. Bij inwoners in de Randstad ligt deze verhouding wat anders. Rond de 43 procent zegt daar last van files te hebben. In Utrecht geeft 45 procent aan last te hebben van files. Bij de mensen in Flevoland en de provincies Noord- en Zuid Holland liggen deze percentages een fractie lager met 43 respectievelijk 42 en 43 procent.
De ANWB is het onderzoek begonnen na het uitkomen van de Nota Mobiliteit. Duidelijk is dat betalen voor mobiliteit in de komende jaren een belangrijk discussiepunt zal zijn. De ANWB ziet het als een belangrijke taak om een rol te spelen in deze discussies. Wat ANWB-leden over dit onderwerp vinden biedt voor die rol de basis.
Een groot deel van de ondervraagden, 77 procent vindt ‘betalen naar het gebruik en niet naar het bezit van een auto’ een goed idee. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden vindt dit zelfs een eerlijk systeem.
Op de vragen waaraan het geld van de weggebruikers zou moeten worden besteed vindt maar liefst 87 procent dat de overheid dat alleen moet uitgeven aan autogerelateerde zaken zoals bijvoorbeeld onderhoud van wegen, maatregelen om files te verminderen, de aanleg van nieuwe wegen en verbetering van de kwaliteit van de lucht.
Autobelastingen mogen ook besteed worden aan het verbeteren of goedkoper maken van het openbaar vervoer. Leden willen graag weten waar het geld aan wordt besteed. 85 procent van de weggebruikers vindt dat nu niet helder. Zo’n 86 procent is van mening dat de overheid de automobilist als melkkoe gebruikt. Slechts 30 procent is bereid meer betalen voor het oplossen van mobiliteitsproblemen. Deze categorie wordt hoofdzakelijk gevormd door mensen die de auto voor hun werk gebruiken. ANWB-leden (76%) geven aan geen vertrouwen te hebben in het mobiliteitsbeleid van de overheid.

Platform
De eerste resultaten komen juist op tijd om te worden ingebracht in het Platform Anders betalen voor Mobiliteit. De resultaten worden meegenomen in de discussies die moeten leiden tot een advies aan de minister. De mening van de weggebruikers is van belang omdat het advies van het platform moet kunnen rekenen op draagvlak in de samenleving. De resultaten van de meting dienen verder voor het bepalen van de koers die de ANWB op dit onderwerp de komende jaren wil gaan varen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.