Automobilisten in Zuid-Holland weten niet hoe hard ze mogen

woensdag 13 mei 2009
timer 2 min

Veel bestuurders weten vaak niet hoe hard ze mogen als ze over provinciale wegen in Zuid-Holland rijden. Zij hebben onvoldoende informatie waaruit ze de geldende snelheidslimiet kunnen afleiden. Dat blijkt uit een zogenoemd wegbeeldonderzoek dat de ANWB op grote delen van het wegennet in Zuid-Holland heeft uitgevoerd.

Voor bestuurders is het ook niet altijd duidelijk of ze binnen of buiten de bebouwde kom rijden, en of ze na een kruising 50 of 70 km per uur mogen rijden. Ze gaven ook aan dat turborotondes onoverzichtelijk zijn. Door de omvang van deze rotondes gaan ze aarzelen. Ook zijn er verschillen in de inrichting van rotondes. Soms mag je in de rechterbaan rechtsaf, maar soms ook alleen maar rechtdoor.

De ANWB heeft 116 leden gevraagd om in koppels een route van 130 kilometer te rijden over provinciale wegen en van commentaar te voorzien.

Naar aanleiding van dit onderzoek doet de ANWB de volgende aanbevelingen:
- Plaats vaker een herhalingsteken (o.a. hectometerpaaltjes);
- Maak consequent gebruik van wegmarkering voor maximum snelheid (belijning), communicatie on-the-spot over de betekenis van nieuwe belijning;
- (her)plaats 50 km-borden bij grenzen van de bebouwde kom (betere zichtbaarheid);
-Indien omgeving niet duidelijk snelheid aangeeft (zones, bebouwde kom, na beperking) herhaal dan de toegestane snelheid.

 
Auteur: Joske van Lith

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.