Automobilisten vinden milieuzones onduidelijk

dinsdag 28 oktober 2008
timer 2 min

Milieuzones zijn voor ongeveer 40% van de bestuurders nog een onduidelijk fenomeen in Europa. De bestuurders herkennen de bijbehorende borden niet, zouden zonder vergunning een milieuzone inrijden en daarmee een boete riskeren. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB in samenwerking met zeventien Europese toeristenclubs onder 1800 leden.

In Duitsland en Italië bestaan milieuzones voor personenauto’s. In Nederland, Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden gelden deze zones voor vrachtwagens.
In Spanje en Finland gaven twee van de drie ondervraagden aan dat zij het bord milieuzone niet kennen en het begrip milieuzone hen niet bekend voorkomt.
Zweedse en Italiaanse bestuurders hebben minder moeite de borden milieuzone te herkennen. Onder deze groep weet twee van de drie ondervraagden de betekenis van de milieuzone aan te aangeven.

Meer dan de helft van de Europese bestuurders vindt het moeilijk om verkeersborden en bewegwijzering volledig te begrijpen in gebieden waar zij niet bekend zijn. Het onderzoek wijst uit dat bestuurders graag standaard-pictogrammen zou willen, die in heel Europa zouden moeten gelden.
Ongeveer een kwart van de bestuurders in Europa heeft de beschikking over een navigatiesysteem om zijn weg te vinden, in Nederland, België en Luxemburg zelfs de helft. Toch vertrouwt meer dan 80 % bij tegenstrijdige informatie op de wegwijzers.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.