Avondverkeer tijdens de lockdowns

donderdag 21 januari 2021

In de laatste datablog hebben we gekeken naar de effecten op het wegverkeer van de verschillende lockdowns de intelligente begin maart, de gedeeltelijk in oktober en de harde vanaf medio december. De harde lockdown lijkt te worden aangescherpt met onder andere een avondklok. In het kabinetsvoorstel wordt gerept over een straatverbod tussen 20.30 en 4.30. Op verzoek hebben we gekeken naar de omvang van dat avondverkeer en welke effecten van de coronacrisis we in de avond terug kunnen zien.

Door Bas Turpijn (NDW)

Figuren 1 en 2 tonen de gemiddelde uursintensiteiten doordeweeks en weekenden op de snel- en autowegen tijdens vier verschillende perioden:

  • Pre corona (begin maart)
  • Intelligente lockdown (eind maart)
  • Gedeeltelijke lockdown (medio oktober)
  • Harde Lockdown (medio december)

Tijdens de eerste lockdown was het verkeerseffect van de maatregelen tot dusver het grootst. Vooral in de spitsen zagen we zowel absoluut als relatief grote afnames tot wel 50% t.o.v. de situatie voor de crisis (begin maart). Toch zagen we ook in de avonduren na 20.00 ook relatief grote afnames: de verkeersvraag halveerde.  In de weekeindes waren deze afnames zelfs nog groter: tot wel 70%.

De gedeeltelijke lockdown, welke volgde na een periode van versoepelingen, liet duidelijk een beperkter effect dan de intelligente lockdown, ook in de avonduren. De daaropvolgdende harde lockdown had duidelijk een sterker effect, zeker in de avonduren. Ten opzichte van de periode voor de crisis was deze afname ca. 40% doordeweeks en het weekendverkeer in de avonduren werd bijna gahalveerd. Toch bleeft de verkeersdrukte wel groter dan tijdens de intelligente lockdown.

Naar verwachting zal een mogelijke avondklok de verkeersvraag meer doen afnemen dan tijdens de intelligente lockdown. Uiteraard moet uit de cijfers blijken of dat ook echt het geval zal zijn. Wordt vervolgd dus.

Figuur 1

 

Figuur 2

Foto: Shutterstock

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden