AVV test intelligente rijhulp

donderdag 22 december 2005
timer 2 min

15 Volkswagen-vans met intelligente cruise control en rijstrookbewaking aan boord draaien op de busbaan van A6/A1 tussen Almere en Amsterdam proef voor een grootschalige test waarmee volgend jaar de hele verkeersstroom in het gareel moet worden gehouden.

De proef van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat volgt op eerdere experimenten in vrachtwagens met de Lane Departure Warning Assistant, een apparaat waarbij bestuurders worden gealarmeerd zodra zij ongewenst hun rijstrook dreigen te verlaten.
Op de busbaan wordt dit systeem nu ook voor - daar speciaal toegelaten - personenauto's beproefd in combinatie met Adaptive Cruise Control. Dit systeem stuurt motor en remsysteem aan zodra de auto de voorligger te dicht nadert. Intelligent rijden kan inhouden dat de rijtaak van bestuurders door interventie wordt verlicht. Ook kunnen zulke systemen, mits op enige schaal in de verkeersstroom aanwezig, zorgen voor een homogener, rustiger en veiliger verkeersbeeld.
De proef met de Volkswagen-vans startte in september. Pakt de evaluatie van techniek en bestuurderservaringen gunstig uit, dan komt het experiment vanaf eind januari volgend jaar pas echt op stoom. Dan gaan enkele tientallen lease-auto's met dezelfde combinatie van systemen de weg op. Niet langer op de busbaan, maar temidden van het overige verkeer. De auto's worden dan uitgerust met log-apparatuur waarin de werking van het systeem wordt vastgelegd. Tegelijk wordt gepeild in welke mate de slimme lease-auto's een gunstig effect hebben op de hele verkeersstroom. 'Intelligente systemen in de auto's kunnen de veiligheid vergroten, het aantal files terugdringen en de uitstoot van schadelijke gassen verminderen', meent Arie Penning, die voor AVV het technische deel van de proef voor zijn rekening neemt. De kleine en straks grote proef vallen onder 'Wegen naar de Toekomst', het innovatieprogramma van Rijkswaterstaat.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.