BAM Infratechniek wint Intertraffic Innovation Award 2008

woensdag 2 april 2008
timer 2 min

Het fijnstof reductie systeem FDRS-PM10 van BAM Infratechniek heeft de Intertraffic Innovation Award 2008 gewonnen. Deze prijs werd 1 april uitgereikt tijdens de openingsceremonie van Intertraffic Amsterdam 2008.

Het fijnstof reductie systeem vormt een elektrisch veld dat werkt als een elektrostatisch ‘dak’ boven de weg. Dit brengt een elektrische lading aan op fijne stofdeeltjes (PM10) die kunnen worden verzameld en afgevoerd als ze zijn neergeslagen. Deze op zich eenvoudige technologie richt zich op een belangrijk omgevingsaspect van de weg dat tot nu toe onvoldoende kon worden aangepakt. Fijnstof-problemen zijn onzichtbaar, maar vormen een bedreiging voor de volksgezondheid, wat heeft geleid tot strenge Europese regelgeving. Het systeem is toepasbaar in tunnels en ‘urban canyons’ maar ook op open weggedeelten. Hoewel er nog geen schatting van kosten en baten beschikbaar is, ziet de jury dit als een veelbelovende ontwikkeling op een terrein waar serieuze verbetering noodzakelijk is.
Uit de meer dan 70 inzendingen werden 8 genomineerden geselecteerd. De awards werden toegekend in drie verschillende categorieën: infrastructuur & veiligheid, verkeersmanagement en parkeren. BAM Infratechniek won de award in de categorie infrastructuur & veiligheid. Funkwerk Argovision won met de Argoscan de prijs voor verkeersmanagement en Skidata’s Power Cash won de award voor parkeren. Van deze drie winnaars ging BAM Infratechniek met de Innovation Award naar huis.
Funkwerk Argovision’s Argoscan is een monitoring systeem met camera’s, ontworpen om vluchtstroken op een veilige manier voor het verkeer open te stellen als dat voor een vlotte verkeersafwikkeling nodig is.
Skidata’s Power Cash is een parkeerautomaat dat zowel een betaalmachine als ook een verkoopautomaat is voor bijvoorbeeld plaatsbewijzen voor het openbaar vervoer en toegangskaarten voor bioscopen, evenementen.
Tijdens de opening van Intertraffic werd ook de Cuperusprijs uitgereikt door de afdeling Verkeers- en Vervoertechniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI-NIRIA voor het meest belovende afstudeerproject. Chantal Cantarelli, afstudeerder bij professor Bert van Wee van de faculteit TBM van de TU Delft, won de prijs voor haar onderzoek ‘Superbus, an innovative and dynamic concept?’ Intertraffic Amsterdam 2008 wordt gehouden tot en met 4 april in Amsterdam RAI.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.