Bart Somers: Diesel nodig om klimaatdoelen te realiseren

dinsdag 17 december 2019
timer 2 min

Ondanks de negatieve connotatie die dieselmotoren inmiddels verworven hebben, stelt Bart Somers, verbonden aan het Zero Emission Lab van de TU Eindhoven, dat dieselmotoren noodzakelijk zijn om klimaatdoelen te kunnen halen. Dat stelt hij in GO!Mobility Magazine van de RAI Vereniging.

Somers noemt het onterecht dat dieselmotoren uit de gratie geraakt zijn. "Als je de nieuwste generatie dieselmotoren vergelijkt met de laatste benzinemotoren, dan zijn zelfontbranders beter", aldus Somers." Er zijn zelfs studies die aantonen dat de modernste diesels de lucht schoner maken."

Zero Emission Lab
Somers is als dieselexpert verbonden aan het Zero Emission Lab van de TUe. Volgens hem voldoen moderne Euro 6 dieselmotoren aantoonbaar aan nieuwe wetgeving die uitgaat van uitstoot onder daadwerkelijke omstandigheden. Uit Brits onderzoek blijkt volgens Somers zelfs dat moderne dieselmotoren meer fijnstof uit de licht filteren dan dat ze toevoegen, en dat deze motoren dus in principe de lucht zuiveren in plaats van vervuilen.

Klimaatdoelen

Somers stelt in het magazine ook dat "diesel echt nodig is om de klimaatdoelen te halen. Dieselmotoren zijn efficiënter dan benzinemotoren en hebben dus een lagere CO2-uitstoot. En dus is diesel een betere optie. Sterker nog, Nederland  zou sterk moeten inzetten op het ontwikkelen van advanced bio-fuels en e-fuels, waardoor de CO2-uitstoot drastisch en tot bijna nul kan worden verminderd. Vooral omdat met de huidige elektriciteitsmix de CO2-winst, elektrisch versus fossiel, nu al beslist geen 100 procent is. Met andere woorden: elektrisch rijden geeft ook emissies (CO2 en lokaal deeltjes). Daarbij komt dat de productie van batterijen veel energie kost en met name plaats vindt in landen met een ongunstige elektriciteitsmix, zoals China. Daar is namelijk sprake van een hoge CO2-uitstoot per KiloWattuur elektriciteit door de vele kolencentrales."

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Goed om dit inzicht te delen.
De combinatie Blauwe Diesel en Euro 6 motoren heeft, als we het zo bezien, de beste kaarten om op korte termijn een sterk effect te geven qua CO₂ reductie, namelijk 90% dankzij gebruik van afval producten. Kom daar maar een voor, bij andere technologieën.
Mijn conclusie is dat reductie van het belastingtarief aan de pomp het meest effectieve middel is om op korte termijn een belangrijk verschil te maken. Oftewel "de grootste 'CO₂ bang for the buck' "

Het zou mooi zijn wanneer in de afweging ook nog eens de optie om Blauwe Diesel te gaan gebruiken, meegenomen wordt. Daarmee wordt direct duidelijk dat direct een 90% CO₂ reductie gerealiseerd kan worden gebruikmakend van gerecyclede niet-fossiele brandstoffen (dus volledig circulair).
Het lijkt me dat daarmee de keuze tussen elektrificering en HVO diesel direct naar het laatste door slaat, doordat bij elektrisch rijden nog meer dan 80% grijze (fossiele) energie benodigd is.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.