Beleidsfocus verleggen naar veiligheid van kinderen

dinsdag 27 februari 2018
timer 2 min

De Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC) heeft een onderzoek gepubliceerd naar het aantal verkeersdoden onder kinderen op Europese wegen in de afgelopen tien jaar. Volgens de veiligheidraad moeten overheden hun beleid afstemmen op de veiligheid van kinderen.

In het afgelopen decennium zijn meer dan 8100 kinderen tot 14 jaar omgekomen in het verkeer in EU-landen. Daarmee is het aantal verkeersdoden onder deze groep afgenomen en zelfs sterker dan het aantal verkeersdoden in andere leeftijdsgroepen.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC). Van alle EU-landen is Nederland één van de landen waar het aantal jonge verkeersslachtoffers het sterkst is teruggedrongen.

Kwetsbaar

Volgens de veiligheidsraad zijn kinderen een kwetsbare groep, omdat het hen ontbreekt aan verkeerservaring en omdat zij minder goed zichtbaar zijn dan anderen, vanwege hun geringe lengte. Ook zijn kinderen zich minder bewust van het risico dat zij lopen en zijn zij vaker onschuldige slachtoffers.

Beleidsfocus

De ETSC beveelt aan dat de beleidsfocus van overheden op de verkeersveiligheid van kinderen zou moeten liggen. Dat kan namelijk resulteren tot een algemene verbetering van de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers.

Technologie

Zo kan een snelheidsassistent in de auto, zoals cruise control, helpen om het aantal kinderongelukken te reduceren. Ook een automatisch noodremsysteem, dat voetgangers en fietsers herkent, en het correct installeren van kinderzitjes, dragen bij aan de verkeersveiligheid onder kinderen.

Op 2 mei brengt de Europese Commissie voorstellen uit voor de veiligheid van voertuigen.

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden