Belgische TreinTramBus meet stiptheid van treinen vanuit de reizigers

vrijdag 2 oktober 2009
timer 1 min

Voor de derde keer lanceert de Belgische TreinTramBus (de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers) een stiptheidsmeting op het spoor. Niet de stiptheid van de treinen, maar die van de reizigers bij aankomst op hun eindbestemming. Zo wordt er ook rekening gehouden met eventuele gemiste aansluitingen. TreinTramBus vraagt uitdrukkelijk om ook de stipte verplaatsingen te registreren, om de representativiteit te garanderen.

In 2007 waren er 10.000 meldingen, 65 procent daarvan kwam met vertraging aan, 20 procent van de overstappende reizigers mist de aansluiting. De Franstalige partner ACTP doet dit jaar niet meer mee bij gebrek aan budget. Verder zijn er geen ingrijpende wijzigingen in vergelijking met de vorige editie.

 

Sinds de vorige stiptheidsmetingen in 2006 en 2007 heeft Infrabel al heel wat stappen gezet voor een betere informatie over de stiptheid van de treinen. Volgens een woordvoerder van TreinTramBus is er sinds begin dit jaar real time informatie via internet (Railtime) en sms. Ook wordt de stiptheid van de treinen nu nauwkeuriger gemeten, bijvoorbeeld op meerdere grote stations.

 

Alle treinreizigers in België worden uitgenodigd om de stiptheid van hun treinritten in te geven op www.stiptheid.be. De meting loopt van 1 tot 31 oktober.

 

De resultaten van de stiptheidsmeting worden eind november verwacht.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.