Belgische verzekeraars subsidiëren rijbewijscursus

vrijdag 9 maart 2007
timer 3 min

Sneller, makkelijker en goedkoper je rijbewijs halen. Dat is sinds 1 september vorig jaar mogelijk in België. Rijles nemen bij een officiële rijschool is daarmee geen 'must' meer. Wie wil oefenen onder begeleiding van iemand met minstens acht jaar rijervaring, kan na zo'n stage van minstens drie maanden ook 'op' voor het rijexamen.

Deregulering geldt als een van de drijfveren voor het nieuwe systeem. 'Met verplichte rijlessen was men voorheen al gauw een duizend euro kwijt', vertelt Werner De Dobbeleer van de Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. Hij verwacht daarnaast verkeersveiligheidswinst. Onder het nieuwe systeem kunnen aspirant-automobilisten onder begeleiding net zo veel rij-ervaring opdoen als zij willen. De stageperiode duurt maximaal drie jaar. Aan het eind van de (maximale) stageperiode moet de kandidaat wel een examen afleggen.
Rijbewijskandidaten komen zo beter beslagen ten ijs, meent het BIVV. Extra veiligheidswinst wordt verwacht van het systeem van 'zero tolerance'. In het eerste jaar nadat men het rijbewijs heeft verkregen, wordt de teugel strak gehouden. Wie bijvoorbeeld binnen de bebouwde kom 10 km/uur te hard rijdt, raakt zijn rijbewijs kwijt en moet terug naar af.
Belgische jongeren mogen vanaf hun 17e jaar theorie-examen doen met onbeperkte mogelijkheid tot herkansing. Wie eenmaal dat papiertje bezit kan òf kiezen voor rijden-onder-begeleiding òf kiezen voor een standaardopleiding van 20 uur bij een reguliere rijschool. Ongeacht de resultaten, kan men na die 20 uur zonder begeleiding achter het stuur kruipen. Ook hier geldt een stageperiode van minstens drie maanden. In deze proeftijd zijn weekendnachten taboe en mag men maar één passagier meenemen.
Niet geheel onverwacht kiezen de meeste jongeren sinds de invoering van het nieuwe systeem voor de goedkope oplossing van 'begeleid rijden'. Overigens hoeven de rijscholen hierbij niet geheel uit beeld te raken. Voor basistechnieken kunnen de nieuwkomers een korte opleiding van zes uur volgen.
Een evaluatie van het nieuwe rijbewijssysteem is volgens De Dobbeleer niet voorzien. Met de strakke regels voor het begeleid rijden en het 'zero tolerance'-systeem, gaat hij er van uit dat het verkeer per saldo alleen maar veiliger kan worden.
Intussen ontwikkelen Belgische verzekeringsmaatschappijen aanvullende cursussen voor 'defensief rijden'. Wie in het verkeer ver vooruit kijkt, rijdt energiezuiniger èn veiliger. En juist dat laatste telt voor verzekeraars. Reden waarom zij zulke cursussen subsidiëren en/of premiekorting tot 20 procent geven aan degenen die zo'n cursus met succes volgden. De Dobbeleer verwacht dat de officiële rijschoolhouders zich meer en meer op deze discipline zullen werpen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.