BELOOFD!: koepelconcept voor Vlaamse verkeersveiligheidscampagnes

dinsdag 26 september 2017
timer 2 min
Begin augustus dit jaar lanceerden Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) een campagne rond de beveiliging van kinderen in de auto. De campagne spoorde ouders en grootouders aan om hun kinderen en kleinkinderen altijd op de correcte manier vast te klikken.

Dat gebeurde onder meer via affiches langs de weg, radiospotjes met bekende Vlamingen Siska Schoeters en Guga Baul en via de website BELOOFD.be. Op die website kunnen (groot)ouders de belofte maken om hun (klein)kinderen veilig vast te klikken en deze belofte vervolgens delen via social media. Begin september stond de teller al op meer dan 9000 beloftes, en dat cijfer groeit met de dag.

“Door ouders en grootouders aan te sporen om concreet de belofte uit te spreken dat ze hun kind of kleinkind altijd correct zullen vastklikken en hen bovendien aan te zetten om die belofte te delen, wordt de boodschap heel persoonlijk, wat de impact van de campagne vergroot”, zegt Werner De Dobbeleer van de VSV.

Lees ook: Zo moeten Vlaamse ouders bewuster worden van veiligheid kind

Meer campagnes
Dat principe wil de veiligheidsstichting ook inzetten bij andere campagnes, bijvoorbeeld over te snel rijden of andere vormen van risicogedrag in het verkeer. Zo groeit BELOOFD! Uit tot de gemeenschappelijke noemer voor alle verkeersveiligheidscampagnes in Vlaanderen. De eerstvolgende BELOOFD!-campagne start in oktober en gaat over telefoneren tijdens het rijden, voor 2018 zijn er onder meer campagnes rond te snel rijden, fietsers en slaperigheid gepland.

Samenwerking
Voor de BELOOFD!-campagnes werkt de VSV samen met een groot aantal partners, telkens gerelateerd aan het campagnethema. Zo was er voor de kinderzitjescampagne een samenwerking met Kind en Gezin, consumentenorganisatie Test-Aankoop en grote retailers in baby- en kinderartikelen. Daarnaast werkt de VSV samen met gemeentebesturen en politiezones om haar campagneboodschappen ook lokaal in te bedden.

Vlaamse bevoegdheid
Vlaanderen is sinds de recentste staatshervorming (2015) zelf bevoegd voor het verkeersveiligheidsbeleid, inclusief informatieverstrekking en sensibilisering. De BELOOFD!-campagnes kaderen in de uitvoering van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan, dat in juni 2016 door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. Om de campagnes te realiseren krijgt de VSV financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid.

Meer info vind u op www.beloofd.be.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.