Berm-DRIP’s op provinciale en gemeentelijke wegen

vrijdag 13 april 2007
timer 3 min

Vanaf komende winter zullen berm-DRIPs langs provinciale en gemeentelijke wegen automobilisten waarschuwen voor files op de snelweg. Met die service van Rijkswaterstaat krijgen weggebruikers de keuze om hun weg via een parallelle route op het onderliggend wegennet te vervolgen.
‘De automobilist krijgt via berm-DRIP’s op provinciale en gemeentelijke wegen te zien of op de snelweg een file staat. Hierdoor wordt de automobilist ondersteund bij de keuze om via de snelweg of een alternatieve route de reis te vervolgen’, legt Marc Rood, projectleider van Rijkswaterstaat, uit.
'Voor de bestrijding van files is het misschien een druppel op een gloeiende plaat. Maar voor de weggebruiker kan zo'n vermelding op een berm-DRIP groot verschil uitmaken', licht adviseur verkeer en vervoer Wouter Das van Grontmij toe. Het adviesbureau inventariseerde in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de kansrijke locaties waar snelle routealternatieven via provinciale of stedelijke wegen voorhanden zijn.
Na overleg met wegbeheerders, formulering van de technische specificaties en aanbesteding volgt plaatsing eind dit jaar. Bij de selectie speelt bestuurlijke samenwerking een rol. ‘Bij dit project zoeken het rijk en de decentrale overheden gezamenlijk naar een betere benutting van het netwerk als geheel’, aldus Rood. 'Op de parallelle routes op de gemeentelijke en provinciale wegen moet simpelweg voldoende ruimte aanwezig zijn. Automobilisten moeten tenslotte niet het gevoel krijgen dat ze door de vermelding op de berm-DRIP van de regen in de drup worden geholpen.’
Op dit moment heeft met verschillende wegbeheerders overleg plaats over de locaties. In eerste instantie wordt ingestoken op vier à vijf locaties. Na evaluatie wordt bezien of de berm-DRIP’s wellicht ook elders een helpende hand kunnen bieden. Hierbij zal ook worden bekeken of met aanvullende informatie over de gemeentelijke en provinciale wegen meer routeadviezen op de berm-DRIP’s kunnen worden geplaatst. Het net nieuw geïnitieerde Nationaal Data Warehouse kan daaraan bijdragen.
Op de lange termijn zullen de functies van dit soort informatiepanelen wellicht worden overgenomen door in-car ontwikkelingen, meent Das. Naarmate verkeersinformatie verder wordt gedynamiseerd en geïndividualiseerd, kunnen TomTom-achtige navigatiesystemen deze rol overnemen.
De toepassing van berm-DRIP’s op het onderliggend wegennet is één van de 40 projecten voor de aanpak van files op de korte termijn (FileProof). Aan de wieg van dit programma stond de oud-minister van Verkeer en Waterstaat Peijs, die een jaar geleden een oproep deed om ideeën aan te leveren om de files met relatief eenvoudige oplossingen op de korte termijn te verminderen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.