Betere magneten voor elektrische voertuigen

maandag 27 juli 2009
timer 1 min

Onderzoekers van de Oostenrijkse St. Pölten universiteit zijn erin geslaagd om de samenstelling van permanente magneten van elektrische autos te verbeteren. Dat meldt het Technisch Weekblad.

In het algemeen bevatten elektrische motoren in dergelijke voertuigen ongeveer twee kilogram aan magneten. Dit materiaal bestaat voornamelijk uit neodymium. Om ontmagnetisering bij hogere temperaturen tegen te gaan, is tot dertig procent dysprosium toegevoegd. Dit kan echter op de lange termijn problematisch uitpakken, omdat dysprosium erg zeldzaam is.

 

In samenwerking met de Engelse universiteit van Sheffield bekeken de Oostenrijkse onderzoekers hoe het aandeel aan dysprosium te verminderen valt zonder de thermische stabiliteit van de magneten aan te tasten. De oplossing is nu gevonden door met behulp van een eindige-elementenmethode de magneten in stukjes te ontleden en opnieuw te herstructureren. De industrie heeft inmiddels met enthousiasme gereageerd.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.