Betere ongevalsregistratie met aftrap STAR Safety Deal

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op initiatief van politie, Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA tekent een grote groep organisaties vandaag (24 april) een Safety Deal om de registratie van verkeersongevallen op korte termijn te verbeteren.

Op het Nationaal Verkeersveiligheidscongres in Den Bosch beloven de partijen zich maximaal in te spannen voor een betere ongevalsregistratie. Door alle ongevallen in kaart te brengen kunnen hulpdiensten en overheden – van beleid tot wegbeheer – een slag slaan om het aantal verkeersdoden en –gewonden verder terug te dringen.

Ondertekenaars
Politie, Verbond van Verzekeraars en VIA zijn de initiatiefnemers van het STAR-project (Smart Traffic Accident Reporting) dat een einde moet maken aan de onderregistratie van ongevallen. De STAR Safety Deal wordt daarnaast ondertekend door acht belanghebbende partijen:  Rijkswaterstaat, het Interprovinciaal Overleg, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, VeiligheidNL, Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB, Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland.

Altijd registreren van alle ongevallen
De succesvolle Nederlandse aanpak van verkeersveiligheid komt in gevaar als goede ongevallencijfers uitblijven. Het doel van de STAR Safety Deal is dan ook simpel: het altijd registreren van alle soorten verkeersongevallen. Het STAR-initiatief betekent dat betrokkenen bij een verkeersongeval altijd zelf basisgegevens over het voorval op een eenduidige wijze digitaal registreren. Zo wordt een betrouwbare ongevalsanalyse mogelijk gemaakt. Het streven is via de vernieuwde applicatie MobielSchadeMelden alle verschillende soorten verkeersongevallen te registreren, dus op termijn ook ongevallen met bromfietsers, fietsers en voetgangers.

Verbetering
Ongevallencijfers komen via de online registratie ‘real time’ beschikbaar in ViaStat, de software voor overheden. De STAR-initiatiefnemers verwachten dat de ongevalsregistratie snel zal verbeteren. De politie is eind 2013 al begonnen met een verbeterde registratie van ongevallen waarbij agenten aanwezig zijn, onder de noemer KenmerkenMeldingPlus. Deze gegevens zijn sinds 2014 beschikbaar. Vanaf het derde kwartaal van 2014 is de vernieuwde applicatie MobielSchadeMelden klaar voor gebruik.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.