Betlembrug A9 is aan het verschuiven

donderdag 23 mei 2019
timer 2 min

De Betlembrug in de A9 over het Amsterdam Rijnkanaal is langzaam aan het verschuiven. De brug stamt uit 2015. Door de verschuiving wordt de aansluiting tussen de brug en de weg, de zogenaamde voegovergang, dichtgedrukt. Om het goed functioneren van de brug te kunnen waarborgen zijn herstelwerkzaamheden noodzakelijk.

Het mankement aan de brug kwam tijdens een inspectie vorig jaar aan het licht. Door de verschuiving zullen, tenzij er wordt ingegrepen, bewegingen door temperatuurverschillen niet meer kunnen worden opgevangen. Uiteindelijk zal de uitwerking van temperatuurwisselingen op de voegovergang ook gevolgen hebben voor de veiligheid van de brug.

De verschuiving van de aansluiting wordt veroorzaakt door onverwachte vervorming van de bodem. Omdat het een zeer traag proces betreft is de verschuiving pas vorig jaar opgemerkt, toen de brug al twee jaar in gebruik was.

Om op korte termijn de veiligheid te kunnen waarborgen en te voorkomen dat de brug niet meer functioneert zijn vijzels geplaatst tussen het brugdek en de aansluiting op de wal.

De brug is aangelegd door SAAone, een combinatie van Boskalis, DIF, Hochtief en Volker Wessels. Contractueel heeft de aannemerscombinatie een onderhoudsverplichting tot 2042. De kosten en uitvoering van de herstelwerkzaamheden liggen dan ook bij SAAone. De herstelwerkzaamheden bestaan uit versteviging van de slappe bodem, verankering van de landhoofden en vervanging van de voegplaten. Daarna kunnen de vijzels worden verwijderd.

De herstelwerkzaamheden zullen in mei beginnen en ongeveer achttien maanden in beslag nemen. De hinder op de A9 zal zoveel mogelijk beperkt blijven.

Betlembrug. Foto: Rijkswaterstaat.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.