Beveiliging dubbelspoor wacht op groen licht

woensdag 16 augustus 2006
timer 2 min

De verdubbeling van het huidige tweesporige traject Amsterdam-Utrecht wordt pas begin april 2007 operationeel, vier maanden later dan gepland. Dit betekent dat de nieuwe dienstregeling eind dit jaar op dit traject begint met een aangepaste versie. Reden voor het uitstel is dat het toegepaste dubbelbeveiligingssysteem, ATB plus de nieuwe Europese standaard ERTMS, nog wacht op een onafhankelijke veiligheidskeuring.

ProRail betreurt het uitstel omdat op dit traject niet vanaf december de volledige nieuwe dienstregeling kan worden gereden. Die gaat uit van de beschikbaarheid van vier conflictvrije sporen en twee nieuwe stations, Utrecht Zuilen en het verplaatste station Abcoude. Bovendien zijn op dit traject meer goederentreinen voorzien.
De reden voor het uitstel is dat het dubbele beveiligingssysteem, de actueel gangbare ATB en de toekomstige norm ERTMS, niet op tijd wordt vrijgegeven. Dit voor het eerst in Nederland toegepaste dubbele beveiligingssysteem moet nog door een onafhankelijke organisatie, een independent safety assessor, worden gekeurd. Dit gebeurt aan de hand van zogenoemde safety cases, dat wil zeggen, computersimulaties.
In 1995 werd besloten de sporen tussen Amsterdam-Utrecht te verdubbelen. Vijf jaar later startte de uitvoering. Van het project maakt onder meer de Utrechtboog deel uit, die via een afbuiging bij station Amsterdam Bijlmer een directe verbinding vormt tussen Utrecht en Schiphol. Daarnaast is bij Abcoude een aquaduct gebouwd voor het kruisen van het riviertje het Gein. Verder zijn op het hele traject alle (12) overwegen vervangen door viaducten en tunnels. Hierdoor kan op het spoor 200 km/uur worden gereden in plaats van de reguliere 130 tot 140 km/uur. Ook zijn nieuwe stations gebouwd in Amsterdam Bijlmer, Abcoude, Breukelen en Maarssen.
Het project omvat een investering van in totaal 965 miljoen euro. Daarmee is het na de HSL-Zuid en de Betuweroute het grootste spoorproject in Nederland.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.