Bewegwijzering: Betrouwbare reisgenoot

dinsdag 14 februari 2017
timer 2 min

Via massieve constructies boven autosnelwegen of via fietspaddenstoelen langs rustieke boswegen

Na Hongkong en Singapore kent Nederland de beste infrastructuur. Een recent onderzoek onder 140 landen van het World Economic Forum wees dit uit. Op ‘kwaliteit van wegen’ nemen ‘we’ zelfs de tweede plek in. Die kwaliteit wordt deels bepaald door de kwaliteit van de bijna 90.000 wegwijzers die ons helpen de weg te vinden. Langs en boven onze wegen zijn de bewegwijzeringsborden al bijna 125 jaar een vertrouwd en gewaardeerd beeld voor auto- en fietsverkeer. Weggebruikers waarderen dit met een ruime 7,5.

De kwaliteit van ons bewegwijzeringsysteem wordt bereikt door een strakke borging van uniformiteit en continuïteit. Routes worden in een constructieve dialoog over beheergrenzen heen afgestemd en de vormgeving komt tot stand aan de hand van, in CROW-verband, gezamenlijk afgesproken richtlijnen. Het resultaat is zo goed, dat het ‘klassieke’ bord als betrouwbare reisgenoot nog steeds als oriëntatiebaken gebruikt wordt, ondanks de komst van moderne navigatiesystemen.

Ruim 400 wegbeheerders, verbonden in onze alliantieorganisatie, werken intensief samen met de markt, het CROW en de NBd om dit visitekaartje in stand te houden. Samen zorgen we er voor dat miljoenen automobilisten en fietsers dagelijks een veilige en snelle weg van A naar B vinden. Soms via massieve constructies boven autosnelwegen, maar ook via kleine fietspaddenstoelen langs rustieke boswegen.

Ik ben trots dat in deze editie van Verkeerskunde uitgebreid stilgestaan wordt bij de wijze waarop wij samen deze bewegwijzering tot stand brengen. Aan het woord komen bestuurders, verkeersdeskundigen van wegbeheerders, vertegenwoordigers van de belangengroeperingen, de markt en ook de medewerkers van mijn eigen NBd. Daarnaast staan we stil bij de toekomst, waarin C-ITS-systemen steeds beter collectieve belangen als doorstroming, veiligheid en leefbaarheid zullen koppelen aan individuele begeleiding. 

Ik wens u veel leesplezier! 

Bart van den Berg, directeur Nationale Bewegwijzeringsdienst, NBd

 
Auteur: Bart van den Berg

Bart van den Berg, directeur Nationale Bewegwijzeringsdienst NBD

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden