Bijna drie miljoen verkeersboetes in tweede tertiaal 2019

dinsdag 8 oktober 2019
timer 2 min

In de periode van mei tot en met augustus van 2019 zijn in Nederland 2.974.497 verkeersovertredingen geconstateerd. Het gaat dan enkel om verkeersovertredingen die met een boete afgehandeld konden worden. Dat is een daling van ongeveer 200 duizend boetes ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Het gaat om verkeersovertredingen zoals te snel rijden, negeren van een rood verkeerslicht of niet-handsfree bellen. Dit blijkt uit het tweede tertiaal tertiaaloverzicht Wahv 2019. Dit overzicht is het viermaandelijks overzicht van de verkeersboetes op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv), ofwel Wet Mulder, samengesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid, politie, het CJIB en het Openbaar Ministerie (OM).

Minder op kenteken, meer staandehoudingen

Vooral het aantal op kenteken geconstateerde bekeuringen daalde, van iets meer dan 3,1 miljoen 2,8 miljoen. Het aantal staandehoudingen is gestegen, van bijna 110 duizend naar 173 duizend. Dit valt te verklaren door het feit dat vorig jaar relatief weinig staandehoudingen werden gedaan, als gevolg van acties van de politiebonden in de zomermaanden van 2018.

Smartphoneverbod
Sinds 1 juli is het verboden elektronische apparaten vast te houden tijdens de fiets, het zogenaamde 'smartphoneverbod'. Hiervoor werden iets meer dan 9 duizend fietsers bekeurd in de juli en augustus. Daarmee is het totaal aantal boetes voor handheld telefoongebruik bijna verdubbeld van 23.268 in de maanden mei t/m augustus 2018 naar 44.540 dit jaar.

Snelheidsovertredingen
De meeste verkeersboeters zijn nog steeds voor snelheidsovertredingen, bijna 2,8 miljoen. De meeste snelheidsovertredingen worden geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen, en uitgeschreven op kenteken. Er zijn 1.276.010 snelheidsovertredingen geconstateerd met behulp van een flitspaal, 706.585 met een trajectcontrole en 462.689 middels mobiele radarsets.

Buitenlandse verkeersovertreders

In het tweede tertiaal van 2019 zijn 381.122 verkeersboetes naar een buitenlandse verkeersovertreder verstuurd. Dat is minder dan de 429.044 in dezelfde periode in 2018.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.