BIVV start campagne ‘Je eerste 1500 km zijn de gevaarlijkste’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt, dat jonge bestuurders die hun eerste kilometers afleggen nadat zij hun rijbewijs hebben gehaald, meer kans hebben op een ongeval.

Daarom start het instituut, samen met radiozender MNM, de campagne  ‘Je eerste 1500 km zijn de gevaarlijkste’.

Jongeren oververtegenwoordigd in ernstige verkeersongevallen
Zoals in alle westerse landen zijn jongeren ook in België oververtegenwoordigd in verkeersongevallen: in 2011 waren bij 25 procent van alle ernstige verkeersongevallen (4623 ongevallen met doden of zwaargewonden) jonge automobilisten van 18 tot en met 24 jaar betrokken. Ervaring heeft de grootste invloed op het hogere ongevalsrisico van jonge automobilisten. Uit een studie van het BIVV is gebleken, dat het ongevalsrisico drie maal hoger is voor bestuurders die sinds het behalen van hun rijbewijs maar 2500 km of minder hebben afgelegd in vergelijking met bestuurders die reeds 9.500 - 24.500 km hebben afgelegd. Daarom is het belangrijk dat deze eerste kilometers zo veilig mogelijk verlopen.

Nieuwe campagne met wedstrijdelement

In de nieuwe campagne wordt in radio-uitzendingen extra aandacht gevraagd voor de jonge chauffeurs. Hun verhalen en ervaringen, maar ook tips moeten andere bestuurders helpen om minder verkeersongevallen te veroorzaken. Ook is een wedstrijdelement toegevoegd: twee jonge automobilisten kunnen elk een bedrag van 1500 euro verdienen als zij in juli of augustus een aantal trajecten afleggen op een veilige manier. Dat doen ze in een herkenbare auto, om de verkeersveiligheidsboodschap ‘Je eerste 1500 km zijn de gevaarlijkste’ onder de aandacht te brengen. De deelnemers zullen een online dagboek bijhouden en er worden ook filmpjes gemaakt van hun uitstapjes.

Daarnaast heeft het BIVV een boekje met tips en tricks – niet alleen voor de jonge bestuurders maar ook voor hun ouders - ontwikkeld dat vanaf dit najaar wordt verspreid via de gemeentehuizen aan jonge automobilisten die hun rijbewijs afhalen.

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.