Blue ports, overslag voor containervervoer

maandag 27 april 2009
timer 3 min

Met het aanwijzen van zes ‘blue ports’, kansrijke binnenhavens, wil de provincie Utrecht het goederenvervoer over water flink laten groeien: van jaarlijks 6,9 miljoen ton en 100.000 containers naar 10 miljoen ton en 250.000 containers. Doel is vooral om de wegen rond Utrecht te ontlasten. Deze groeiambitie voor de binnenvaart staat gelijk aan 300.000 vrachttransporten over de weg.

Net als veel andere provincies en stadsregio’s heeft de provincie Utrecht het afgelopen jaar een analyse gemaakt waar de beste kansen liggen voor vervoer over water. Utrecht komt met zes locaties waarvan de ‘Port of Utrecht’ de belangrijkste is. Daaronder wordt verstaan de combinatie van Lage Weide, nu al de derde binnenhaven van Nederland, en een nieuw te bouwen haven aan de zuidkant van Utrecht, bij bedrijventerrein ’t Klooster in Nieuwegein. Lage Weide kan nauwelijks meer uitbreiden, dankzij samenwerking met ’t Klooster komt er ruimte. De havens liggen aan het, ook voor grote binnenvaartschepen en duwbakken geschikte, Amsterdam-Rijnkanaal. Geraamde investeringskosten: 15 miljoen euro. Daarvoor hoopt de provincie ook op bijdragen van het bedrijfsleven. Belangrijkste reden om te investeren in de waterinfrastructuur is de ontlasting van het wegverkeer. Woordvoerder Ron van Dopperen van de provincie: ‘Je kunt over het Amsterdam-Rijnkanaal heel wat tonnage kwijt, zo kun je de ring rond Utrecht wat ontlasten.’ Bovendien heeft de overstap van weg naar water ook goede effecten op de luchtkwaliteit. Van Dopperen: ‘Dat hebben we TNO laten uitrekenen. Ook binnenvaartschepen krijgen steeds schonere motoren, dus ook uit milieuoogpunt is dit een goede investering.’
Naast de ‘Port of Utrecht’ wordt vooral gekeken naar de Eem als vaarweg. Hier ziet de provincie minder kansen voor containervervoer, -geplande containeroverslagen in Almere en Harderwijk zijn dichtbij-, maar wel in bulktransport, van oudsher het soort goederenvervoer waar de binnenvaart goed in is. In Amersfoort zou daarvoor een nieuwe kade nodig kunnen zijn bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Andere kansrijke locaties zijn Vianen, Wijk bij Duurstede en Amstelhoek (gemeente Ronde Venen). Voor de laatste twee wil de provincie een subsidie aanvragen bij het rijk van in totaal iets meer dan 1 miljoen euro. Voor deze zogenaamde quick wins-regeling van VenW komen alleen panklare projecten in aanmerking. In Wijk bij Duurstede zijn de voorbereidingen van het bedrijventerrein Langshaven al vergevorderd. Alleen de ontsluitende weginfrastructuur moet nog beter. In Amstelhoek zijn serieuze plannen voor een nieuw, nat bedrijventerrein aan de Amstel, waarvoor ook het bedrijfsleven warm loopt.
Bij elkaar heeft het Blue portprogramma van Utrecht een investering nodig van zo’n 28 miljoen euro. Dat geld moet zowel van overheden als bedrijfsleven komen. In de loop van dit jaar worden de projecten verder uitgewerkt en moet ook duidelijk worden hoeveel geld de provincie er zelf voor zal reserveren.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.