Botsing legt ParkShuttle het zwijgen op

dinsdag 6 december 2005
timer 2 min

Slechts vier dagen na de officiële opening valt het doek voor het eerste onbemande openbaar vervoermiddel in Nederland, de ParkShuttle. Op 6 december ’s ochtends rond halfnegen botsen twee shuttles op elkaar in Capelle aan den IJssel. Er vallen geen slachtoffers omdat er op dat moment geen passagiers zijn. Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een menselijke, of technische oorzaak.

Na meer dan een jaar vertraging nam Connexxion op 2 december de eerste onbemande ParkShuttles op in de dienstregeling tussen het Rotterdamse metrostation Kralingse Zoom en het bedrijvenpark Rivium in Capelle aan den IJssel. Vier dagen later botsen twee van de zes voertuigen op deze lijn op elkaar ter hoogte van de brug over de Abram van Rijckevorselweg in Capelle aan den IJssel. Beide voertuigen die op elkaar hadden moeten wachten, raakten door de botsing flink beschadigd. Slachtoffers bleven uit doordat er op dat moment geen passagiers in de voertuigen zaten.
Herman Opmeer van Connexxion meldt dat de dienstregeling van de onbemande people mover onmiddellijk is stopgezet in afwachting van een onderzoek naar de oorzaak. ‘Dat kan een menselijke of technische fout zijn.’ Belangrijk vindt Opmeer dat ondanks dit ongeluk het vertrouwen van de reiziger behouden blijft. Reizigers op het traject kunnen terugvallen op buslijn 91 die de eerste dagen van de ParkShuttle nog als schaduwlijn ‘meereed’. Vooralsnog tast Connexxion volledig in het duister omtrent de oorzaak. ‘Dit scenario heeft zich nog niet eerder voorgedaan, ook niet in de testfase’, aldus Opmeer.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.