Brabant werkt aan provinciaal MIT

dinsdag 10 mei 2005
timer 2 min

Brabant denkt op ambtelijk niveau na hoe het beste een provinciale variant van het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) kan worden opgezet. Het samenbrengen en rangschikken van projecten in één fonds heeft volgens de provincie voordelen boven de huidige werkwijze met tal van versnipperde geldpotjes.

Het initiatief voor een eigen MIT is afkomstig van de CDA-fractie in de Provinciale Staten en vrijwel direct door Gedeputeerde Staten overgenomen. Die hopen aan het begin van de zomer met een uitgewerkt voorstel te komen. Dit najaar moet het MIT zijn ingesteld, zodat het bij de komende begrotingsbehandeling en de besluitvorming over het nieuwe Provinciaal Verkeers- en Vervoerplan al meteen van pas komt.

De directe aanleiding om zelf een MIT op te stellen is dat de provincie zichzelf als slachtoffer ziet van de eigen budgetteringssystematiek. Gelden op de begroting worden voor een bepaald jaar vrijgemaakt en dienen ook daadwerkelijk in het betreffende jaar te worden besteed.

Bij infrastructuur blijkt deze werkwijze niet erg handig. Vaak ontstaat vertraging. Hierdoor komt het nogal eens voor dat beschikbare middelen niet worden uitgegeven. Doorsluizen naar het jaar erop is geen vanzelfsprekende zaak. Er kan immers altijd een politieke meerderheid bestaan voor een andere verdeling van die middelen. Een MIT verschaft meerjarige duidelijkheid over de besteding van geld en kan dus een hoop politieke narigheid voorkomen.

Het is de bedoeling zo veel mogelijk afzonderlijke budgetten voor goederenvervoer en weginfrastructuur in het fonds onder te brengen. Evenals de geoormerkte gelden voor openbaar vervoer. Een woordvoerder van de provincie acht het niet uitgesloten dat ook derden bijdragen kunnen leveren aan het fonds. Te denken valt aan bedrijven in het kader van PPS-projecten.

Het fonds moet de provincie beter inzicht verschaffen in hoe investeringen zich onderling verhouden. Daarnaast denkt men de bestaande middelen flexibeler en efficiënter te kunnen inzetten.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.