Brabantse 'Berenkuil' getoetst op sociale veiligheid fietsers

woensdag 24 maart 2004
timer 2 min

Graffiti moet zo snel mogelijk worden verwijderd om een onbehaaglijke passage voor fietsers te voorkomen

Voor het eerst is de sociale veiligheid voor de tweewieler systematisch betrokken bij de planvorming, meent drs. ing. René Albers, die voor het Bureau voor Emancipatiezaken Noord-Brabant het ontwerp beoordeelde aan de hand van elf criteria.
Voor de nieuwe rotonde is voor een Berenkuilachtig ontwerp gekozen. De huidige gelijkvloerse kruising maakt daarbij plaats voor een rotonde die als een plateau ongeveer anderhalve meter boven het maaiveld uitsteekt. Daaronder kruist het langzaam verkeer de rotonde. Aan de hand van literatuuronderzoek over sociale veiligheid én consultatie van onder andere de Fietsersbond en een expertisecentrum voor jeugd en jongeren, werd het ontwerp op veiligheid getoetst. Voor de tunneltjes geldt eenvoudigweg 'recht-breed-hoog-licht' als uitgangspunt. De uitgang moet al vanaf de ingang zichtbaar zijn. Het middenpleintje van de rotonde dient zich bij voorkeur niet tot een hangplek te kunnen ontwikkelen. Daarvoor moet onder meer verlichting zorgen, alsmede de toepassing van ruwe, laagblijvende sedemgrassen waarop het niet prettig zitten is.
Onder het hoofdstuk 'sociale veiligheid' vallen ook sluitende afspraken over beheer en onderhoud tussen de twee kruisende wegbeheerders, te weten de provincie en de gemeente Sint-Michielsgestel. Graffiti moet zo snel mogelijk worden verwijderd om een onbehaaglijke passage voor fietsers te voorkomen. Volgens Albers is met de toetsing van de Noord-Brabantse rotonde een soort sjabloon ontstaan waarmee vergelijkbare situaties en ontwerpen eveneens op sociale veiligheid kunnen worden beoordeeld.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.