‘Brievenbus’ vergroot doorstroming

woensdag 9 mei 2007
timer 2 min

Doorgaand personenautoverkeer stroomt, ongehinderd door verkeerslichten, door een lage, brede onderdoorgang, een ‘fietstunnelachtige’ constructie, de ‘Brievenbus’. Afslaand verkeer en hoge voertuigen blijven op maaiveldniveau. Door de geringe diepte is de zogenoemde ‘Brievenbus’ ruimtelijk makkelijk inpasbaar en procedureel sneller ‘in de grond te krijgen’. Maar vooral zorgt het voor een forse capaciteitswinst op drukke verkeerspunten, tegen relatief lage kosten.

Met deze redenen draagt ingenieursbureau Witteveen+Bos het concept de ‘Brievenbus’ enthousiast uit. ‘Geen tovermiddel, maar wel een heel goede oplossing voor files en luchtkwaliteitsproblemen bij overbelaste kruispunten’, aldus Erik Jongenotter van het bureau. Hij legt uit: ‘Wij kwamen in de praktijk situaties tegen met dure, moeilijk in te passen - en soms onveilige - fietstunnels. Zo ontstond het idee om niet de fietsers, maar de personenauto’s onder de weg door te laten rijden.’ Bij voorkeur spreekt Jongenotter overigens over doelgroepstrook voor personenauto’s. De ‘Brievenbus’ maakt gebruik van bestaande technieken, maar het uitgangspunt is nieuw.
Jongenotter benadrukt dat door de ‘Brievenbus’ niet alleen personenauto’s ongehinderd kunnen doorstromen, maar dat daardoor ook de doorstroming bij het overige verkeer toeneemt. De winst voor overige weggebruikers ligt onder meer in kortere wachttijden voor de verkeerslichten.
Ook is er winst voor de luchtkwaliteit en geluidsbelasting. Doordat er minder auto´s zullen stoppen en auto’s minder lang voor de verkeerslichten hoeven te wachten, verminderen de emissies van luchtverontreinigende stoffen, de CO2-emissie en ook de geluidsbelasting.
Tot nu toe is er nog geen ‘Brievenbus’ gerealiseerd, maar Witteveen+Bos gaat het naar voren brengen als een snel inzetbare en effectieve maatregel tegen files op grote en drukke kruispunten, aldus Jongenotter.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.