Brussel krijgt fietslift

donderdag 6 november 2008
timer 1 min

Fietsers hoeven vanaf mei 2009 niet meer de steile helling van de Kunstberg in Brussel op te fietsen. Als tweede stad ter wereld krijgt Brussel een fietslift die de tweewielers naar boven trekt.

De lift werkt als een skilift. De fietser haakt zijn voet in een houder en wordt dan de helling opgesleept met een snelheid van zeven kilometer per uur.
Om gebruik te kunnen maken van de lift hebben de fietsers een pasje nodig. In eerste instantie is dat gratis. In het Noorse Trondheim is al een fietslift. Daar betalen de gebruikers een tientje voor een jaarabonnement. De aanleg kost ongeveer 1200 euro per meter.
In mei volgend jaar vindt in de Belgische hoofdstad de Velo City 2009 plaats, de grootste fietsconferentie van Europa. Het is dan ook de planning dat de fietslift voor die tijd in gebruik wordt genomen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.