Bus ook op de rails

vrijdag 25 april 2008
timer 1 min

Een bus die gebruik kan maken van het spoor én over de weg kan rijden. Deze bimodale bus – de RegioRailer - is ontwikkeld door advies- en ingenieurs­bureau Movares.

De bus heeft aan één excentrische as een spoorwiel aan de binnenkant en een luchtband aan de buitenkant. De bus kan eenvoudig wisselen tussen de weg en het spoor. Al rijdend worden de lucht­banden opgetrokken, terwijl de RegioRailer met een snelheid van ongeveer 40 km per uur het spoor oprijdt. Dat gebeurt op een speciale intakplaats. Eenmaal op het spoor kan de snelheid oplopen tot 80 kilometer per uur.
Volgens Movares is de bimodale bus vooral interessant voor gebieden met onrendabele spoorlijnen. Als de treinfrequentie laag is, is de exploitatie van die spoorlijnen al snel verliesgevend. De RegioRailer kan reizigers die van dat spoor gebruik maken afzetten in de dorpskernen. Daarmee is de RegioRailer een goed­koop en flexibel inzetbaar alternatief voor de kleinere woonkernen in de regio en bij nieuwbouwwijken.Een RegioRailer kost ongeveer anderhalf keer wat een normale bus kost. Movares, de TU Eindhoven en vervoerder Veolia hebben bij SenterNovem een ontwikkelsubsidie aangevraagd om de bimodale bus verder te kunnen ontwikkelen.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.