Bus op vluchtstrook A28 tijdens werkzaamheden

donderdag 10 augustus 2006
timer 2 min

Op de A28 wordt tot eind augustus in beide richtingen gewerkt tussen De Punt en Groningen en in het najaar gaat een filegevoelig traject op de ring Groningen (A7 ) op de schop. Op de wegvakken waar de werkzaamheden plaatshebben ondervindt het autoverkeer hinder, onder meer door wegversmallingen naar 1 rijstrook. Voorafgaand aan zo’n wegversmalling mag de bus sinds 10 augustus op de A28 gebruik maken van de vluchtstrook.

Op de ring Groningen rijdt de Q-liner al enkele jaren op de vluchtrook tussen Hoogkerk en het Julianaplein. Tijdens de werkzaamheden op dit traject wordt mogelijk de frequentie verhoogd. Rijkswaterstaat, het OV-bureau Groningen Drenthe en Arriva hebben besloten dat vluchtstrookgebruik door de bus de beste oplossing is om wat te doen aan de vertraging voor busreizigers. Automobilisten worden via advertenties gewezen op de verbeterde concurrentiepositie van de bus ten opzichte van de auto tijdens de werkzaamheden. Ook wordt de bus als alternatief aangeprezen tijdens vier weekendafsluitingen van op- en afritten van de A28. In deze periodes biedt Rijkswaterstaat in samenwerking met het OV-bureau twee mogelijkheden voor alternatief vervoer voor de gedupeerde reizigers vanuit Paterswolde-Eelde en Haren: een 1-eurotarief voor de bus en gratis bewaakt fietsparkeren in de stad. Afhankelijk van de resultaten van het tijdelijke vluchtstrookgebruik door de bus op de A28, zal de frequentie van de Q-liners worden verhoogd tijdens de komende werkzaamheden dit najaar aan het filegevoelige deel van de ring Groningen (A 7) tussen Hoogkerk en het Julianaplein. Hier staat iedere ochtend al 3 tot 5 km file voor de VRI’s op het Julianaplein. De werkzaamheden die hier gaan plaatshebben zullen een jaar gaan duren en tot grote overlast leiden. Met name de bus zal in deze periode een belangrijke rol spelen als alternatief voor het autoverkeer. Niet alleen rijden op dit traject nu al Q-liners met een frequentie van 4 keer per uur op de vluchtstrook, ook komt er in de periode dat werkzaamheden hier starten een vrije busbaan beschikbaar vanaf Hoogkerk naar het station Groningen buiten de ring om. Ingeval de verkeershinder tot files leidt die terugslaan tot voor Hoogkerk is het noodzakelijk dat de bussen ook hier gebruik kunnen maken van de vluchtstrook. In overleg met Rijkswaterstaat wordt bezien of tijdens deze periode de frequentie van de bussen op dit traject kan wordt verhoogd als alternatief vervoer.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.