Bus rijdt tien procent zuiniger door nanotechnologie

zaterdag 13 maart 2004
timer 3 min

Stagecoach, het grootste busbedrijf van Groot-Brittannië, heeft een overeenkomst gesloten met het eveneens Britse nanotechnologiebedrijf Oxonica om minuscuul kleine deeltjes ceriumoxide toe te voegen aan diesel voor bussen. Deze rijden daardoor maar liefst tien procent zuiniger en stukken schoner, zonder dat de motor ervoor moet worden aangepast. Een doorbraak in nanotechnologie.

Bij nanotechnologie draait alles om de microscopisch kleine schaal. Het gaat erom producten, materialen en minuscuul kleine machientjes te maken met een omvang van slechts enkele moleculen. Om een indruk te geven: één nanometer is 80 000 maal kleiner dan de diameter van een menselijke haar.
Het nieuwe product dat Stagecoach aan de brandstof van bussen toevoegt, genaamd Envirox, bestaat uit deeltjes ceriumoxide met een omvang van 10 nanometer. Deze stof fungeert als opslag voor zuurstof. Tijdens de verbranding komt deze zuurstof vrij en zorgt ervoor dat de koolmonoxide in de uitlaatgassen wordt omgezet in kooldioxide. Ook de hoeveelheid vrijkomende stikstofoxide vermindert. Het resultaat is een efficiëntere verbranding en minder emissies. Dit kan al worden bereikt met een zeer kleine hoeveelheid ceriumoxide. Vijf deeltjes ceriumoxide op een miljoen deeltjes brandstof is al optimaal.
Envirox is in de afgelopen jaren uitgebreid getest op de bussen van Hong Kong. Na meer dan 12 miljoen testkilometers werd een brandstofbesparing van 12 procent vastgesteld
.
Commercieel
De overeenkomst van Stagecoach met Oxonica maakt de weg vrij voor de eerste commerciële toepassing van Envirox. ‘We geloven dat dit product enorme mogelijkheden heeft’, aldus Stagecoach-topman Brian Souter. ‘We streven naar oplossingen die de kwaliteit van het leven in de steden verbetert. Envirox draagt daar zeker aan bij.’
Stagecoach gaat de brandstofbespaarder eerst een halfjaar uitproberen op duizend bussen, maar betaalt hiervoor wel een marktprijs. Als het product bevalt, zal Stagecoach al haar 7000 bussen in Groot-Brittannië erop laten rijden. Stagecoach investeerde de afgelopen drie jaar 120 miljoen pond in de aanschaf van nieuwe bussen. Deze voldoen allemaal aan de Euro III norm, kennen een lage uitstoot en zijn aangepast voor zwavelarme diesel. De onderneming onderhoudt bus- en railverbindingen in Groot-Brittannië, Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland en is actief in meer dan 100 Britse steden.
Envirox is een van de eerste toepassingen van nanotechnologie. Ontwikkelingen vonden de afgelopen jaren nog grotendeels plaats in het laboratorium. De grote doorbraak is echter nabij. Nanotechnologie wordt gezien als de eerstkomende grote technologische revolutie van de 21ste eeuw en kent tal van veelbelovende toepassingen. Naast de genoemde brandstofbesparing zijn er onder meer mogelijkheden in de computerindustrie en de gezondheidszorg. Deskundigen voorspellen een wereldwijde marktwaarde voor deze toepassingen in de komende tien jaar van 1 triljoen dollar.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.