Busje Plus in aantocht

maandag 28 april 2008
timer 3 min

Arriva en de stichting Openbaar Vervoer Culemborg bereiden een proef voor met Busje Plus, een kleine bus met aanhanger. Minister Eurlings heeft toegezegd de gemeente Culemborg te helpen met het opstellen van ontheffingsvoorwaarden. Officieel valt de bus met aanhanger onder het verbod op wegtreintjes.

Arriva wil graag experimenteren met de bus met aanhanger omdat het concept een oplossing biedt voor tal van plekken waar in de spits wel voldoende vervoersvraag is voor een grote bus, maar in de daluren te weinig. In de spits kan met de aanhanger worden gereden, buiten de spits zonder. Jelle Kalsbeek, salesmanager bij Arriva: 'We zijn benieuwd hoe het exploitatief uitwerkt, hoeveel is precies de besparing op brandstof vergeleken met het rijden met een 12 mm-bus? Arriva wil ook graag weten hoe reizigers het verblijf in de aanhanger beleven. Het is toch iets nieuws. Reizigers zitten niet in dezelfde ruimte als de chauffeur. Er zijn wel camerasystemen, maar we willen graag weten hoe reizigers de aanhanger beleven. Dat willen we graag in de praktijk uittesten.'
Het idee bus met aanhanger komt van de stichting Openbaar Vervoer Culemborg, een stichting die sinds 2003 ijvert voor de terugkeer van de stadsbus in Culemborg. Voorzitter Martin van Raay werd op het bestaan van de aanhanger gewezen door bussenbouwers. In Oostenrijk en Zwitserland rijden gewone (12 m) bussen met aanhanger. Ze worden vooral in de spits ingezet voor het vervoer van scholieren en forensen naar de grotere steden als Innsbrück en Linz. In Duitsland wordt in de regio Hamburg en in Leichlingen (in het Ruhrgebied) de kleine bus met aanhanger uitgeprobeerd. Ook daar vooral om aan de piekvraag naar (school)vervoer in de spits te voldoen.
Van Raay haalde afgelopen september het busje met aanhanger, waarvoor hij de naam Busje Plus verzon, uit het Duitse Leichlingen voor een demonstratie naar Culemborg. 'Het vervoer per aanhanger is opvallend stil. De motor zit natuurlijk in de bus.’ Hij hoopt op steun voor de pilot van de provincie Gelderland en SenterNovem.
Eén obstakel werd eind vorig jaar uit de weg geruimd. Minister Eurlings gaf na Kamervragen aan dat er wat het rijk betreft geen belemmeringen zijn voor de inzet van het Busje Plus. Officieel valt het onder de categorie wegtreintjes en mag er alleen na een ontheffing door de gemeente mee worden gereden. De minister gaf aan dat zijn ministerie samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer bereid is gemeenten te assisteren door het maken van concept-ontheffingsvoorwaarden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.