Bussen in Londen voorzien van intelligente snelheidsbegrenzers
Er werd, in 30 km/uur-gebieden, aanzienlijk minder hard gereden bleek uit de proef met ISA. Voorheen werd door 15 tot 19 procent van de bussen te hard gereden. ISA bracht dit terug naar één tot drie procent. Londen wil de maximumsnelheid in de hele binnenstad terugbrengen naar 30 km/uur. De stad streeft uiteindelijk naar nul verkeersdoden door aanrijdingen met bussen in 2030.
Verschillende maatregelen
Naast ISA worden er meer verbeteringen aangebracht aan de Londense bussen. Hierbij moet gedacht worden aan waarschuwingssystemen met geluid en licht voor voetgangers en andere weggebruikers. Daarnaast komt er een autonoom werkend remsysteem die voertuigen in de omgeving detecteert en vervolgens de bus automatisch laat remmen als verkeer te dichtbij komt. “We doen onze uiterste best om de straten van de hoofdstad zo veilig mogelijk te maken”, zegt wethouder transport Val Shawcross. “Deze veranderingen zorgen voor een enorme verbetering van de veiligheid voor de inwoners.”
GPS
De bus kan niet harder rijden dan de maximale snelheid en alleen in noodgevallen kunnen buschauffeurs ingrijpen. Om de plaats te bepalen wordt GPS gebruikt. Dat wordt gecombineerd met de daarbij behorende snelheidslimiet. De bussen bleven tijdens de proef 97 tot 99 procent van de tijd binnen de limiet. Omdat ISA niet automatisch remt, ging het alleen heuvel af een beetje harder soms.
Weinig negatieve effecten
Vooraf werd een beetje gevreesd voor negatieve effecten zoals meer inhaalbewegingen door andere voertuigen. Dat bleek tijdens de pilot niet het geval te zijn. De reistijd liep in de meeste gevallen wel een beetje op. De proef duurde te kort om de verkeersveiligheidseffecten cijfermatig te onderbouwen. Door modelberekeningen is de verwachting dat die er wel zullen zijn. Eind 2018 zijn 500 Londense bussen voorzien van ISA.

Reactie plaatsen •