Campagne tegen spraakverwarring op de weg

woensdag 20 juli 2005
timer 2 min

Verschillen in verkeersregels tussen België en Nederland zorgen soms voor misverstanden op de weg. Daarom voert het ROVZ deze zomer voor de tweede maal in Zeeuws-Vlaanderen de campagne ‘Spreken we dezelfde taal in het verkeer?’.

Kleine verschillen in de verkeersregels van België en Nederland kunnen tot grote misverstanden leiden. Met name in de zomervakantie, wanneer Nederlanders en Belgen graag over de grens op vakantie gaan. Zo gaan Nederlanders in de fout als zij zonder rekening te houden met rechtdoorgaand verkeer linksaf slaan bij een groen stoplicht in België en veroorzaken Belgen gevaar als zij in Nederland de voorrang van rechts negeren omdat de andere bestuurder even stopt. Dit zijn enkele voorbeelden die regelmatig voor ongelukken zorgen.
Reden voor het Zeeuwse regionaleverkeersveiligheidsorgaan om de zomercampagne ‘Spreken we dezelfde taal in het verkeer?’ te herhalen. In de maanden juli en augustus zijn de billboards met de Belgische Marcel Vanthilt en Nederlandse Anita Witzier te zien langs de kant van de weg. In openbare gelegenheden hangen posters en er liggen op diverse plaatsen informatieve folders. Op de website www.grensverkeer.nl staat meer informatie over de verschillen in verkeersregels. Daar kan de bezoeker zijn rijvaardigheid testen met een verkeersspel.
De campagne is vorig jaar gestart naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek naar de betrokkenheid van Belgen bij verkeersongevallen in Nederland en omgekeerd. Deze analyse bracht diverse knelpunten aan het licht. Bovendien constateerden de onderzoekers een piek in het aantal ongevallen in de toeristische zomermaanden.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.