Cargohopper Utrecht volledig energie-neutraal

woensdag 19 augustus 2009
timer 2 min

De Cargohopper, de binnenstedelijke stadsdistributie in de Utrechtse binnenstad, gaat volledig energie-neutraal opereren. Door het gebruik van zonne-energie is de Cargohopper niet meer afhankelijk van oplaadpunten voor stroom. Het is het eerste goederen distributie concept dat niet meer afhankelijk is van het stopcontact en 100% energie neutraal. De  aanpassingen zijn mede mogelijk gemaakt door een stimuleringssubsidie van de provincie Utrecht.

Cargohopper Utrecht bestaat uit een zero emissie elektrisch aangedreven voertuig met daarachter drie mini-trailers waarop losse wisselcontainers geplaatst worden. Deze containers zijn even groot als een europallet. Door deze in het wegtransport gestandaardiseerde afmeting kunnen de containers zelf met een normale trekker/oplegger worden vervoerd van het huidige stadsdistributiecentrum langs de A2 buiten de stad naar een overslagpunt op loopafstand van de Utrechtse binnenstad. Daar worden de containers op de mini-trailers gezet en vervolgens naar het stadscentrum gebracht.

 

De Cargohopper is stil en stankloos. Door de lage snelheid van maximaal 25 kilometer per uur (stapvoets in het voetgangersgebied) en de geringe breedte van 1.25 meter hindert hij de doorstroming van het overige verkeer niet. De Cargohopper mag overal rijden, ook buiten de venstertijden.

 

Onder meer Amsterdam, Brussel en Parijs hebben belangstelling getoond voor het concept. De komende tijd wordt bekeken of de actiedarius van de Cargohopper kan worden vergroot. Nu kan, na 6 uur opladen, ongeveer 28 kilometer worden gereden.

 
Auteur: Joske van Lith

De Cargohopper in Utrecht is vanaf nu energie-neutraal

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.