CBS brengt woon-werkafstand Nederlanders in kaart

donderdag 10 augustus 2017
timer 1 min

In 2015 woonden bijna 4 op de 10 mensen in dezelfde gemeente als waar zij werkten. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Vooral in randgebieden van Nederland werkte en woonde een groot deel van de werknemers in de eigen woonplaats.

In 28 gemeenten woonde en werkte meer dan de helft van de inwoners in dezelfde plaats. Maar in tweederde van de gemeenten werkte 70 procent of meer van de inwoners buiten de gemeentegrenzen. In de Randstad en in de provincie Noord-Brabant wonen mensen gemiddeld minder ver van hun werk af dan in andere gebieden in Nederland.

De gemiddelde afstand voor woon-werkverkeer in Nederland bedroeg in 2015 22,6 kilometer. Inwoners van de gemeenten als Terschelling, Hulst, Vlissingen, De Marne, Sluis, Vaals, Eemsmond, Delfzijl en Dronten wonen gemiddeld meer dan 35 km van hun werk af. In de gemeenten Amsterdam, Westland, Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Bunschoten en Edam-Volendam wonen de werkenden minder dan 15 km bij hun werk vandaan.

U kunt per regio bekijken wat de afstand is tussen de woonplaats, de werknemer en de vestigingsplaats van de werkgever via deze link.

De afstand tussen woonplaats, werknemer en vestigingsplaats werkgever, 2015

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.