Check…

donderdag 27 juni 2019
timer 2 min

“Er komen concrete voorschriften om de Europese wegen op verkeersveiligheid te toetsen”, zegt scheidend Europees Parlementslid Wim van de Camp in Mag-a-zine, het Motorijders Actie Groep-blad. Hoopvol nieuws, ware het niet dat hij vervolgt: ‘maar het motorperspectief is daar niet in meegenomen.”  

En om het gevolg te duiden: “Vandaag of morgen worden de protocollen voor die toetsing uitgeschreven. Daar moet de motorlobby meteen op inspringen, anders wordt dit onderwerp geclaimd door de auto-industrie en ingenieurs.”  

 

 

Vanzelfsprekend 
Een typisch voorbeeld van niet-aflatende strijd van belangengroeperingen, misschien wel van álle belangengroeperingen. Want staan er eenmaal voldoende neuzen eenzelfde kant op, dan worden hun belangen en wensen tot op het kleinste schaalniveau van wet- en regelgeving en uitvoering vanzelfsprekend op voorhand gerespecteerd en bewaakt.  

Maar hoelang moet het nog duren voordat evenzo vanzelfsprekend op voorhand rekening wordt gehouden met de belangen van groeperingen die minder neuzen tellen?  

 

Verantwoorder 
Waarom dat wenselijk zou zijn? Ervaringen leren dat het uiteindelijk in verreweg de meeste gevallen efficiënter, effectiever, lucratiever, beter, gezonder, verkeersveiliger, maatschappelijk-, financieel- en moreel verantwoorder is om – vaak publiek – geld op voorhand goed te besteden dan achteraf met bakken, gedoe, gezeur, gewentel, gedraal en gedraai te (moeten) repareren. 
 
Doen 
Hoe te komen tot minder actie en achterhoedegevechten, zelfs tot minder belangengroeperingen? Wat te denken van een standaard checklist waarop, naast de specifieke kenmerken van de motorrijder, ook die van de kleurenblinde (zie verderop), de slechtziende, de oudere, de jongere, de meer- en minder begaafde, de feestvierder, de jogger of de sporter staan en die lijst even nalopen bij ieder ontwerp van wet- of regelgeving en uitvoering…? Doen?  

 

Nettie Bakker, 

hoofdredacteur 

 

Geplaatst door

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden