Cleantechfonds stimuleert duurzame innovaties

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Noord-Brabant heeft het Cleantechfonds gelanceerd. Met dit fonds investeert de provincie in technologie en kennis rond duurzame energie - en dus bijvoorbeeld ook in elektrisch vervoer. 

Met het fondsplan richt de provincie Brabant zich op de combinatie van drie kansrijke energieclusters: zonne-energie, elektrisch rijden en slimme netwerken.  Ook de financiering van innovaties rond elektrisch (bus)vervoer is onderdeel van het Cleantechfonds.

Hulp voor jonge ondernemingen
Het Cleantechfonds richt zich op jonge ondernemingen met innovaties rondom nieuwe energietechnologie. Zij hebben moeite financiering aan te trekken maar kunnen met het fonds rekenen op hulp van de provincie. Ook zijn investeringen mogelijk in risicodragende samenwerkingen tussen meerdere bedrijven (innovatieclusters).

Duurzame energie
Het fonds stimuleert de ontwikkeling van duurzame technologie in de provincie. Zo draagt het bij aan de ambitie van de provincie om duurzame energie tot pijler van de Brabantse economie te maken. Bovendien stimuleert het fonds de werkgelegenheid: naar verwachting ontstaan circa 100 tot 300 (directe en indirecte) arbeidsplaatsen.

Revolverend fonds
Bij aanvang bedraagt  het innovatiefonds minimaal 12 miljoen euro. Dit bedrag wordt revolverend  geïnvesteerd. Leningen moeten dus worden terugbetaald en de provincie verkoopt haar verworden (minderheids)aandelen. Met de opbrengsten hiervan zijn weer nieuwe investeringen mogelijk. De provincie is niet de enige investeerder: van private investeerders en/of financiers wordt verwacht dat zij per project minimaal 50 procent van de financieringsbehoefte invullen, in cash of in natura.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.