CO2-uitstoot van vakantiegangers groeit fors door verre vliegreizen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De CO2-uitstoot van Nederlandse vakantiegangers is in 2010 weer op het niveau van 2008. In 2009 was de uitstoot minder als gevolg van de recessie. De toename van verre vliegreizen heeft een belangrijke invloed, zo blijkt uit het jaarlijkse rapport Travelling Large van het NHTV Centre for Sustainable Tourism and Transport.

Sinds 2002 is de CO2-uitstoot van Nederlandse vakantiegangers gestegen met 19 procent. De belangrijkste oorzaak is de scherpe stijging van het aantal intercontinentale vakanties, waarvoor meer en langere afstanden met het vliegtuig wordt gereisd. Het NHTV Centre for Sustainable Tourism and Transport, een apart kenniscentrum van de NHTV in Breda, maakt sinds 2008 samen met NRIT Research and NBTC-NIPO Research een analyse van de zogenaamde ‘carbon footprint’ van de Nederlandse vakantiegangers. Dat doen ze op basis van de cijfers van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO.

Doelen niet gehaald

Het nieuwe rapport laat zien dat de trend in de toeristensector niet in lijn is met de doelen die Nederland en de Europese Unie stelt. In plaats van een afname van de CO2-uitstoot met 20 procent in 2020 ten opzichte van 1990, groeit de CO2-uitstoot per Nederlandse vakantieganger met 2,2 procent per jaar. Toch zijn de opstellers van het rapport niet geheel somber. Ze schrijven: ‘Nog steeds wordt tijdens de helft van de vakanties van Nederlanders uitstoot geproduceerd die gelijk of lager ligt dan die van de thuisblijvers. Dat betekent dat er alternatieven zijn voor de Nederlandse toeristenbranche.’

Afrika of Azië

Het meest opmerkelijke aspect in dit rapport is het snel groeiend aandeel van verre vakanties in Afrika of Azië. Het aantal vakanties per vliegtuig is tussen 2002 en 2010 met 46 procent toegenomen. In 2009 werd met deze trend even gebroken, een vermindering van 6 procent ten opzichte van 2008, maar in 2010 is er weer een toename met 5 procent op te tekenen. De totale afstand die de Nederlandse vakantievierders per vliegtuig aflegde, groeide tussen 2002 en 2010 met 64 procent.

De totale groei van de CO2-uitstoot van vakantievierders tussen 2002-2010 komt uit op 2,5 Mt. Het leeuwendeel, 2,4 Mt, is toe te schrijven aan vakantie buiten Europa. De uitstoot van intercontinentale vakanties is bijna verdubbeld tussen 2002 en 2010.

Column verkeer en omgeving

Lees ook de column van Paul Peeters (NHTV Hoger Onderwijs Breda) in de volgende Verkeerskunde die op 1 mei verschijnt.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Foto: ANWB/AVD)

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ontvang één keer per week het laatste nieuws van Verkeerskunde.

* verplichte velden