Compensatie voor kinderopvangorganisaties na verbod op Stint

dinsdag 3 oktober 2023
De overheid gaat kinderopvangorganisaties compenseren voor het niet kunnen gebruiken van aangeschafte Stints. Na het dodelijke ongeval met een Stint in september 2018 mocht de Stint twee jaar de weg niet op.

Bij het noodlottige ongeval in september 2018 in Oss kwamen vier jonge kinderen om het leven. Toenmalig minister van Infrastructuur Cora van Nieuwenhuizen besloot de elektrische bolderkar van de weg te halen. In februari werd het tijdelijke verbod omgezet in een definitief verbod. 

Onzorgvuldig

In maart 2021 bepaalde de rechter dat dit besluit onzorgvoldig tot stand was gekomen, omdat de Stint bij de introductie al niet aan de eisen voor toelating op de weg voldeed. Dit zorgde voor schade bij kinderopvangorganisaties - zij hadden immers geïnvesteerd in voertuigen die onterecht goedgekeurd waren. 

Compensatie

Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) liet aan de Tweede Kamer weten dat deze opvangorganisaties en bedrijven vanaf 16 oktober een vergoeding kunnen aanvragen voor de schade die ze leden. Zij krijgen een bedrag van 3.500 euro plus een vergoeding tot maximaal 8.500 euro voor de waardevermindering van de Stints. In januari maakt het ministerie bekend wie welke compensatie krijgt.

Lees meer


Onderzoek naar Stint-ongeval in Oss te snel gestaakt

Stint in vizier van OM

Minister verzweeg fouten bij keuring Stint

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.