Connexxion exporteert multimodale kennis naar Suriname en Aruba

dinsdag 28 november 2006
timer 3 min

Een snelle bootverbinding vanaf Paramaribo richting het 40 km zuidelijker gelegen vliegveld Zanderij. Of het invoeren van betaald parkeren in Oranjestad op Aruba en het inzetten van particuliere taxibuschauffeurs in een integrale busdienstregeling voor het hele eiland. Twee van de concrete voorstellen die Connexxion-directeur Peter Kortenhorst op tafel legt bij overzeese collega-vervoerders en overheden.

Het verspreiden van onze kennis en meedenken over integrale vervoersoplossingen. Dat biedt Kortenhorst in een persoonlijke missie aan buitenlandse vervoersmaatschappijen en vervoersautoriteiten. ‘Niet als missionaris die de enige waarheid verkondigt’, benadrukt hij met klem, ‘maar juist om kennis te delen. Wij zien het als een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen.’ Wat Connexxion ermee wint? ‘Bedrijfstrots’, zegt Kostenhorst. ’We hebben al enige tijd de behoefte iets maatschappelijks te doen.’ In Nederland heeft dit al geresulteerd in een geldbedrag voor een manege waar geestelijk gehandicapten kunnen paardrijden en in een aantal arbeidsplaatsen voor mindervaliden in enkele bedrijfskantines van de busvervoerder. Na een eerste buitenlandse kennisoverdracht in Ghana, waar Connexxion meehielp aan het opzetten en uitvoeren van een vervoersplan, reist Kortenhorst nu op en neer naar Suriname en Aruba om, zoals hij zegt, ’deuren open te krijgen’ en constructief mee te denken over vervoersoplossingen. ‘We kijken waar behoefte zou kunnen zijn aan onze kennis.’ In Nederland zijn er voor het bedrijf bijna geen uitbreidingskansen meer, denk aan de deelname van Connexxion in bus, trein (Valleilijn), ov over water, people mover (Capelle aan den IJssel), Helinet en Superbus. Met deze multimodale kennis en ervaring beladen, spreekt Kortenhorst momenteel in Suriname over de inzet van bijvoorbeeld een draagvleugelboot om de reistijd tussen Paramaribo en het zuidelijker gelegen vliegveld Zanderij te verkorten. In Aruba treft Korstenhorst een voor Nederlandse begrippen uitzonderlijke verkeerschaos aan. Het eiland bestaat grosso modo uit twee steden, een groep hotels en één belangrijke verbindingsweg. Die is heel erg druk, onder meer door de vele particuliere taxibushouders die er niet voor terugdeinzen om buspassagiers al bij de bushalte weg te pikken. De enige staatsbuslijn van Aruba, Arubus, heeft weinig invloed op de vervoersproblematiek als hij ook alleen kan aansluiten in de file. Als oplossingsrichtingen denkt Kortenhorst bijvoorbeeld aan een minderheidsbelang in Arubus en aan het via een contract inzetten van de vele taxibusjes in een vorm van integrale dienstregeling. Maar ook aan het invoeren van een parkeerbeleid. Korstenhorst ontdekte bijvoorbeeld een vrije busbaan die functioneert als exclusief parkeerterrein. ‘De basis van Kortenhorsts’ persoonlijke missie blijft echter, zo besluit hij, het overdragen van kennis. ‘Wij hebben daarvoor onze eigen academy waar we mensen opleiden. De eerste geroep Arubanen heeft hier al een opleiding gevolgd. Deze maand verwacht Connexxion een groep cursisten uit Suriname.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.